Lasagne al forno

Pasticcio di pasta al forno

Lasagne al forno is dé Italiaanse klassieker. Het gerecht bestaat origineel uit vier onderdelen: een volle vleessaus, een romige, blanke bechamel, verse pasta en een lekkere laag kaas. Die romigheid, de verse saus, het lekkere kaaskorstje: wat wil een mens nog meer?

Wat heb je ervoor nodig (4-5 personen)?
Voor de saus
1 grote ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in plakjes gesneden
2 wortels, geschrapt en in plakjes gesneden
1 dikke teen knoflook
250 gram saucijzen (geen rundersaucijzen!)
250 gram rundergehakt
100 ml rode wijn
500 ml tomatenpassata (gezeefde tomaten)
1 flinke eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1 laurierblaadje
Een flinke hand basilicumblaadjes, in reepjes gesneden
Zwarte peper en zeezout

Voor de bechamelsaus
40 gram roomboter (ongezouten)
40 gram bloem
0,5 liter halfvolle melk
Nootmuskaat
Zwarte peper en zeezout

En verder
1 pak verse lasagnebladen (250 gram)
200 gram mozzarella

Hoe bereid je het?
Verwarm een beetje olijfolie in een ruime braadpan.

Fruit de ui, wortel en bleekselderij aan in de olijfolie en pers de teen knoflook erboven. Roer dit goed door.

Haal de saucijzen uit hun velletje en snijd het vlees in blokjes. Bak de saucijzen en het rundergehakt mee met de groenten tot het vlees rul is.

Schenk de rode wijn in de pan en laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken, zodat de alcohol verdampt.

Voeg de passata, de oregano, de rozemarijn, het laurierblaadje, de fijngesneden blaadjes basilicum en zeezout en zwarte peper toe en breng de saus aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur lager en laat de saus met het deksel op de pan minimaal 45 minuten zachtjes pruttelen. Hoe langer de saus pruttelt, hoe lekkerder hij wordt, dus houd echt deze tijd aan – het is het waard 🙂

Verwarm na ongeveer 40 minuten de oven voor op 200 graden.

Verwarm voor de bechamelsaus de boter in een steelpannetje. Laat de boter niet bruin worden! Voeg, als de boter gesmolten is, de bloem toe en roer dit met een houten lepel goed door. Laat de bloem op zacht vuur gaar worden en blijf ondertussen roeren. Als de boter en bloem een bal hebben gevormd, voeg je beetje bij beetje de melk toe. Roer telkens met een garde erg goed door, zodat er geen klonten ontstaan. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, zwarte peper en zeezout en kook de saus zover in, dat het straks makkelijk te verdelen is over de lasagne. Niet te dik dus!

Vet een ruime ovenschaal in met een beetje boter of olijfolie.

Verwijder het laurierblaadje uit de vleessaus.

Verdeel een laagje vleessaus over de ovenschaal en verdeel er daarna een laagje bechamelsaus over. Beleg dit met een laagje lasagnebladen. Herhaal dit tot beide sauzen en de lasagnebladen op zijn; eindig met een laagje bechamelsaus.

Snijd de mozzarella in dunne plakken en verdeel dit over de lasagne.

Bak de lasagne in 35 minuten goudbruin en gaar.

Buon appetito!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie