Zuid-Afrikaanse bobotie

Zuid-Afrikaanse bobotie

Zuid-Afrikaanse bobotie. Na lasagne, tomaten-gehaktsaus voor macaroni en spaghetti, nasi goreng, pannenkoeken en ovenschotel gehakt-prei-kerrie is dit recept #6 in de koken-zonder-pakjes-en-zakjes-challenge.

Vroeger stond bij ons thuis best vaak Bobotie van Knorr op het menu. Vooral m’n moeder en ik waren er gek op. Ik had me nog niet eerder verdiept in een bobotie-recept zonder pakjes en zakjes én ik had inmiddels al jaren geen bobotie meer gegeten. Extra leuk dus om daar nu mee aan de slag te gaan! Als basis gebruikte ik een recept uit de aflevering over Kaapstad van het tv-programma The Taste of Life Travel. Maar ik gaf er uiteraard wel mijn eigen draai aan, en ook de sperziebonen (die ik altijd zo lekker vond in de bobotie van Knorr) mochten niet ontbreken. Schrik niet van de lange ingrediëntenlijst, waarschijnlijk heb je het meeste al in je voorraad- of keukenkastje staan.

Hierna ga ik nog aan de slag met paella, chili con carne, bami, dagschotel broccoli-kaas met gehakt en roti. Voor deze recepten geldt: soon online! 🙂 Lees hier trouwens nog eens terug wat ik allemaal in mijn keukenkastjes heb staan om lekker en smaakvol te kunnen koken, zonder pakjes en zakjes.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
1 ui, fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel gemberpoeder
Een halve theelepel cayennepeper
1 theelepel suiker
200 gram gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
1 eetlepel rode wijnazijn
1 eetlepel worcestersaus
1 eetlepel abrikozenjam
500 gram gehakt
1 sneetje witbrood, zonder korst en in blokjes gesneden
125 ml melk
400 gram sperziebonen, gehalveerd en uiteindes verwijderd
2 Golden Delicious-appels, geschild en in blokjes gesneden
1 ei
3 laurierblaadjes
Zeezout en zwarte peper
300 gram witte rijst
4 kleine handjes rozijnen

Hoe bereid je het?
Verhit wat olijolie in een ruime braad- of koekenpan en fruit hier de ui en knoflook in aan.

Voeg de kerriepoeder, de kurkuma, de gemberpoeder, de cayennepeper en de suiker toe en bak dit 2 tot 3 minuten mee, onder af en toe roeren.

Voeg het gehakt erbij en bak dit mee tot het rul is.

Voeg de gepelde tomaten, de tomatenpuree, de rode wijnazijn, de worcestersaus en de jam toe. Breng het geheel aan de kook en laat 2 tot 3 minuten zachtjes doorkoken.

Week de stukjes witbrood een paar minuten in de melk. Knijp het brood uit (bewaar de rest van de melk!) en voeg dit bij de gehaktsaus.

Voeg nu ook de sperziebonen toe.

Laat de saus circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot het meeste vocht is verdampt. Roer af en toe door.

Voeg op het laatst de blokjes appel toe en verwarm deze nog even kort mee.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Kook ondertussen ook de rijst gaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg ook de rozijnen toe aan het water en kook deze mee.

Breng de bobotie op smaak met zout en peper en schep het over in een ovenvaste schaal.

Klop het ei los met de melk en schenk dit mengsel over het gehakt.

Garneer de bovenkant van de bobotie met de laurierblaadjes.

Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, tot het ei gestold is en de bovenkant van de bobotie mooi goudbruin is.

Serveer de bobotie met de rijst.

Published by

Geef een reactie