Tomaten-gehaktsaus voor macaroni of spaghetti

Hollandse pasta: tomaten-gehaktsaus voor macaroni of spaghetti

Macaroni en spaghetti zijn echt van die gerechten die (bijna) iedereen lust. Jong en oud. Wie is er niet met een goed bord macaroni van mama opgegroeid? Als klein meisje vond ik mijn moeders macaroni met Smac, groenten en tomatenpuree of met boterhamworst, ui en oude kaas al super lekker. Mijn moeder kookte deze recepten niet uit een pakje, en dat doe ik ook niet. En dat terwijl er zoveel pakjes en zakjes voor macaroni en spaghetti in de supermarkt te vinden zijn. Bijvoorbeeld: ‘Basis voor Macaroni en Spaghetti’ van Honig of de ‘Spaghetti met Italiaanse tomatensaus’ en de ‘Macaroni met Italiaanse kruiden en groenten’ van Knorr. Stuk voor stuk sauzen op basis van tomaten en gehakt. Met dit recept maak je die tomaten-gehaktsaus lekker zelf. En daarna wil je nooit meer anders!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
100 gram spekblokjes
Olijfolie
1 grote ui, fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook
1 theelepel gedroogde rozemarijn
350 gram rundergehakt
1 grote courgette, gewassen en in kleine blokjes gesneden
8 zongedroogde tomaatjes, fijn gesneden
400 gram gepelde tomaten uit blik
400 gram passata
1 grote eetlepel gedroogde oregano
Zeezout en zwarte peper
75 tot 100 gram macaroni of spaghetti per persoon

Hoe bereid je het?
Verhit een ruime braadpan zonder olie en bak hierin de spekjes in hun eigen vet mooi bruin.

Voeg een klein scheutje olijfolie en de gesnipperde ui toe. Pers de teentjes knoflook boven de pan en fruit dit samen met de ui even aan.

Bestrooi het mengsel met de gedroogde rozemarijn en bak dit even mee.

Voeg het gehakt toe en bak dit rul.

Voeg de blokjes courgette toe en bak dit ongeveer 5 minuutjes mee.

Voeg de zongedroogde tomaatjes, de gepelde tomaten en de passata toe en bestrooi het geheel met de gedroogde oregano, zeezout en zwarte peper (naar smaak).

Druk de gepelde tomaten goed kapot met een spatel.

Laat de saus 30 minuten zachtjes pruttelen; blijf wel af en toe roeren.

Kook ondertussen de macaroni of spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Serveer de pasta met de tomaten-gehaktsaus en eventueel wat Parmezaanse kaas of pastakaas.

Published by

Geef een reactie