Rabarber-aardbeienjam

Rabarber-aardbeienjam

Heb jij wel eens zelf jam gemaakt? Nee? Dan zeg ik: meteen doen. Het is namelijk super lekker en ook nog eens makkelijk (ja, echt!). Je hebt er alleen een beetje geduld voor nodig. Nu het nog het seizoen van de rabarber en de aardbei is daag ik je daarom uit om deze rabarber aardbeienjam te maken 🙂 Deze zoetzure jam smaakt lekker op brood, een beschuitje of cracker, maar ook door de yoghurt of verwerkt in allerlei baksels. Op een donkere plek kun je de jam zeker zes maanden bewaren. Na opening bewaar je de jam in de koelkast.

Wat heb je ervoor nodig (2 potten jam)?
250 gram rabarber
250 gram aardbeien
100 ml water
400 gram geleisuiker
Een snufje zout

Hoe bereid je het?
Steriliseer twee jampotjes en hun deksels door deze in een grote pan met ruim kokend water te leggen. Laat dit 10 minuten goed doorkoken en laat de jampotjes daarna drogen op een schone theedoek.

Was de rabarber en haal een klein stukje van de boven- en onderkant af. Verwijder eventuele stugge draden. Snijd vervolgens in kleine stukjes van ongeveer 1 centimeter.

Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in vieren.

Doe de stukjes rabarber en aardbei samen met het water in een ruime pan (met stevige bodem) en kook op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten het fruit zacht. Roer tijdens het koken regelmatig door met een spatel.

Voeg de geleisuiker en het zout toe en breng weer aan de kook.

Laat de jam, al roerende, nog eens 15 minuten op middelhoog vuur doorkoken. Ontstaat er schuim? Schep dit dan uit de pan. Na ongeveer 15 minuten heeft de jam een dikke, ribbelige structuur. Gebruik je liever een kookthermometer? Bij 105 graden is de jam klaar.

Laat de jam in de pan 10 minuten afkoelen.

Schep de jam in de potjes, sluit direct goed af en zet de potjes op z’n kop. Laat de jampotjes zo staan totdat de jam volledig is afgekoeld.

Op een donkere plek kun je de jam zeker 3 maanden bewaren. Na opening bewaar je de jam in de koelkast.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie