Panna cotta met kersensaus en cantuccini

Panna cotta met kersensaus en cantuccini

Panna cotta is één van mijn favoriete desserts: een lekker Italiaans nagerecht dat letterlijk ‘gekookte room’ betekent. Dit dessert heeft voor mij een speciale betekenis, omdat dit één van de nagerechten was die ik maakte toen ik een paar jaar geleden in Florence een kookworkshop volgde. En dit weekend maakte ik ‘m weer eens!

Panna cotta is door de grote hoeveelheid (slag)room een wat zwaarder nagerecht. Een goede oplossing is om – zoals ik altijd doe – een combinatie van slagroom en melk te gebruiken. De smaak is nagenoeg hetzelfde, maar het nagerechtje is daardoor wel minder machtig. Maak het af met een lekkere vruchtensaus en verkruimelde koekjes en je zet een geweldig dessert op tafel! Ik liet de panna cotta een nachtje opstijven in een gekanteld jampotje, dan ziet het er extra leuk uit.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
250 ml slagroom
250 ml halfvolle melk
1 vanillestokje, opengesneden en het merg eruit geschraapt
50 gram kristalsuiker
4 blaadjes gelatine
10 cantuccini-koekjes
150 gram kersen (ik gebruikte kersen uit de diepvries)

Hoe bereid je het?
Laat de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water weken.

Verwarm de slagroom samen met de melk, het vanillemerg en het vanillestokje in een steelpannetje op laag vuur.

Voeg daarna de suiker toe en laat dit oplossen in het hete roommengsel. Roer af en toe door, breng het mengsel even kort aan de kook en draai het vuur uit.

Knijp het water uit de blaadjes gelatine. Voeg de gelatine toe aan het roommengsel, roer goed door en laat de blaadjes oplossen.

Laat de panna cotta even op kamertemperatuur komen. Je zult zien dat het roommengsel al snel iets op begint te stijven.

Kantel vier jampotjes of glaasjes in een kommetje. Ik gebruikte gewoon de kommetjes waar wij onze yoghurt altijd in eten, daar blijven de potjes prima in liggen. Vul de potjes ongeveer voor de helft met het roommengsel en zet ze heel voorzichtig in de koelkast. Dit is even een rotklusje, want je wilt niet dat de room eruit stroomt.

Laat de panna cotta minimaal 4 uur goed opstijven. Ik maak het meestal al de avond van tevoren, zodat het een nachtje in de koelkast kan staan.

De panna cotta afmaken
Verkruimel de cantuccini met een vijzel of in een schone theedoek.

Verwarm de kersen in een steelpannetje op laag vuur en roer de kersen regelmatig goed door. Wanneer de kersen goed verwarmd zijn en al een beetje kapot gaan, zet je het vuur uit. Laat de kersensaus nu even op kamertemperatuur komen.

Haal de panna cotta uit de koelkast en garneer met de verkruimelde koekjes en de kersensaus.

Buon appetito!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie