Millionaire’s shortbread

Millionaire’s shortbread, caramel shortbread, Twix-taart: er bestaan verschillende benamingen voor deze ultieme guilty pleasure. Een knapperige koekbodem met daarop zachte karamel en een lekker chocoladelaagje (ik maakte ‘m van een combinatie van pure – en melkchocolade van Tony Chocolony). Aan de karamel voegde ik een snufje zout toe, dan lijkt het op salted caramel. YUM!

Wat heb je ervoor nodig (ongeveer 20 stukken)?
180 gram bloem
70 gram suiker
1 theelepel vanille-extract
150 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
Snufje zout
1 blikje gecondenseerde melk (Friesche Vlag, 397 gram)
4 eetlepels bruine basterdsuiker
125 gram pure chocolade
75 gram melkchocolade

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de bloem, de suiker, het vanille-extract, 100 gram ongezouten roomboter (dus niet alles!) en een snufje zout in een kom. Kneed in ongeveer 5 minuten tot een mooi deeg.

Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier en vet de zijkanten dun in met boter. Verdeel daarna het deeg gelijkmatig over de bodem van het bakblik.

Bak de koek in de voorverwarmde oven in 20 minuten gaar en goudbruin.

Laat de koek in het bakblik nu helemaal afkoelen.

Als de koek is afgekoeld begin je aan de karamel. Doe de overige 50 gram roomboter, de basterdsuiker, een klein snufje zout en de gecondenseerde melk in een steelpannetje en blijf zo’n 10 minuten roeren tot het een dikke massa wordt. Dat roeren is erg belangrijk, anders krijg je klontjes. Ik gebruikte een garde om goed te kunnen doorroeren.

Giet de karamel over het afgekoelde koekbodem. Laat de karamel vervolgens ook weer goed afkoelen.

Wanneer de karamellaag helemaal is afgekoeld, begin je aan het laatste laagje: de chocoladelaag. Doe de chocola in een warmtebestendige kom en smelt au-bain-marie.

Giet de warme chocola over de karamel en verdeel met een spatel totdat de chocola goed over de koek verdeeld is.

Zet de millionaire’s shortbread een paar uur in de koelkast.

Wanneer je de koek in stukken wilt snijden, gaat dat het makkelijkst als je je mes eerst even onder de warme kraan houdt. Je snijdt dan gemakkelijker door de harde chocoladelaag en de koekbodem brokkelt niet af.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie