Tomatencrèmesoep met knoflookcroutons

Tomatencremesoep met knoflookcroutons

Vandaag heb ik weer een lekker receptje voor jullie klaar staan, namelijk een tomatencrèmesoep. Zonder gekke dingen, gewoon lekker basic! Natuurlijk kun je aan dit recept altijd zelf gehaktballetjes toevoegen als je dat lekker vindt. Ik maakte er bovendien lekkere knoflookcroutons bij, die jij van een paar sneetjes oud brood ook vliegensvlug kunt maken. En zoals met eigenlijk alles: ja, dat is veel lekkerder dan uit een pakje!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
25 gram boter
1 ui, in dunne plakjes gesneden
1 kilo Roma pruimtomaten
750 ml groentebouillon
2 aardappels, geschild en in blokjes gesneden
100 ml slagroom
Zout en peper
Parmezaanse kaas

Voor de croutons
Brood van een paar dagen oud *
Knoflookolie
Zeezout

* Ik gebruikte redelijk donker brood, maar kies vooral het brood dat jij lekker vindt!

Hoe bereid je het?
Breng in een ruime pan water aan de kook en leg hier de tomaten voor circa 10 seconden in, zodat je de tomaten gemakkelijk kunt ontvellen.

Laat de ontvelde tomaten iets afkoelen en snijd ze daarna in stukjes.

Smelt de boter in een ruime (soep)pan, voeg de ui toe en fruit in ongeveer 5 minuten zacht.

Voeg de tomaten toe en bak deze 10 minuten mee.

Breng alles op smaak met zwarte peper en wat zout.

Giet er vervolgens de 750 ml bouillon bij, voeg de aardappels toe en breng het geheel aan de kook.

Zet het vuur laag en laat het geheel 1 uur pruttelen.

Ondertussen kun je de croutons bereiden. Verwarm de oven voor op 170 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

Snijd het brood in niet al te grote stukjes.

Meng het brood in een kom met de knoflookolie. Zorg dat alle stukjes brood een beetje olie opnemen.

Verdeel het brood gelijkmatig over de bakplaat en bestrooi de broodstukjes met zeezout.

Bak de croutons in 35 minuten af.

Draai na een uur het vuur uit en pureer het geheel met een staafmixer in de pan tot een lekkere soep.

Breng de soep weer aan de kook en roer de room erdoorheen.

Serveer de soep met de croutons en lekker wat geraspte parmezaanse kaas.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie