Review: Marley Spoon

Eerder schreef ik al een review over HelloFresh, mijn eerste ervaring met een foodbox. De laatste tijd hoor ik steeds meer mensen in mijn omgeving over Marley Spoon. Vandaar dat ik 2016, na al het feestdagen-eetgeweld, begin met een gezonde smaaktest: drie dagen koken met de healthy recepten van Marley Spoon! Wat zijn mijn ervaringen? En wat zijn mijn ervaringen ten opzichte van HelloFresh?

Marley Spoon

Wat is Marley Spoon?
Marley Spoon is een van oorsprong Duits bedrijf, dat ook internationaal door begint te breken. Marley Spoon bezorgt lekkere recepten en verse ingrediënten bij jou thuis, zodat jij snel en eenvoudig een heerlijk gerecht op tafel zet. Marley Spoon hecht waarde aan kwaliteit, maar ook aan duurzaamheid. Hun vlees komt van Lindenhoff en Pieter van Meel, hun vis van Jan van As heeft het MSC-keurmerk en de groente proberen ze seizoensgebonden te houden. De boxen en het verpakkingstape zijn gemaakt van gerecycled papier, de papieren zakjes van nieuw papier. Droogwaren waren in cellofaan verpakt, dat volledig recyclebaar is.

Iedere week kun je uit verschillende recepten kiezen, zodat je kookt wat jij lekker vindt. Hierin verschilt Marley Spoon van HelloFresh, waar je niet zelf je gerechten kunt kiezen. Bij Marley Spoon worden verder, net als bij HelloFresh, alle ingrediënten precies in de juiste hoeveelheden verpakt en gekoeld bij je thuisbezorgd. Verder vind je per gerecht een receptenkaart in je box, waarop in zes stappen staat uitgelegd hoe je het gerecht moet bereiden. Een Marley Spoon-box kost 39,90 euro voor drie gerechten voor twee personen. En sinds kort heeft Marley Spoon ook een speciale familiebox.

De bezorging en de box
Je kunt voor de bezorging kiezen uit de dagen dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Op alle dagen, behalve zaterdag, kun je ook voor een avondbezorging kiezen. Een dag van tevoren krijg je een mail met daarin een exacte tijdindicatie, zodat je er niet de hele dag of avond voor thuis hoeft te blijven. Ik koos ervoor om de box op dinsdag te laten bezorgen. Netjes op tijd (9.00 uur; de box zou tussen 8.15 uur en 9.15 uur bezorgd worden) ging mijn deurbel. Anders dan bij Hello Fresh levert Marley Spoon geen box vol ingrediënten. In plaats daarvan vond ik in de box drie zakken, een zak per gerecht. De zakken kun je zo in z’n geheel in de koelkast zetten en maak je open wanneer je het gerecht gaat koken. Erg handig, want zo hoef je voor het koken niet eerst in de koelkast op zoek te gaan naar de juiste ingrediënten voor het gerecht van die dag.

Welke drie gerechten hebben wij gegeten?

Receptenkaart Marley Spoon Syrisch stoofpotje Schermafbeelding 2016-01-08 om 16.02.16De receptenkaart van de Syrische stoofpot.

Syrische stoofpot met groenten en yoghurt
In de zak: aubergine, courgette, ui, wortel, groentebouillonblokjes, tomaten, Madras currypoeder, verse munt, vastkokende aardappels
Zelf toevoegen: zout, zwarte peper, olijfolie

De eerste dag maakte ik een Syrische stoofpot. En de oplettende lezer is het misschien al opgevallen: het moest een stoofpot met yoghurt worden, maar de Griekse yoghurt ontbrak in onze zak. Ik heb de andere zakken nog gecontroleerd, maar ook daar zat de Griekse yoghurt niet in. Omdat ik geen zin had om alleen voor de Griekse yoghurt zelf naar de supermarkt te gaan, hebben we het gerecht zonder yoghurtdressing gegeten. Of nouja, ik moet zeggen dat we er weinig van gegeten hebben. Het gerecht is namelijk mislukt… Ik moest laagjes groenten opbouwen in een grote kookpan en dit op laag vuur 45 minuten zachtjes laten koken, zonder water toe te voegen. De groenten hadden geen water nodig, het sap van de tomaten moest voldoende zijn. Ik weet niet of ik iets fout heb gedaan of dat andere Marley Spoon-eters het met dit gerecht ook hadden, maar alles zat onderin vast in de pan. Zwart. Verbrand. Bah. Te weinig vocht dus! De groenten moesten bovendien na 45 minuten beetgaar gekookt zijn. Ik had het echt op het allerlaagste vuur staan, maar bij mij waren de groenten die niet aangebrand waren bijna helemaal tot pulp gekookt. Met als gevolg dat ik er niet eens een foto van kon maken (het zag er zó onsmakelijk uit!), de stoofpot in de container is beland en we een broodje met een gebakken ei hebben gegeten. Trouwens, er zat nog wel een voordeel aan het ontbreken van de yoghurt. We hadden veel munt over, zodat ik ’s avonds lekker een kopje verse muntthee kon zetten! 😉

Amerikaanse Mac and Cheese met bloemkool en pastinaak
Amerikaanse ‘Mac and Cheese’ met bloemkool en pastinaak

In de box: bloemkool, pastinaak, BBQ kruidenmix, mosterd, panko paneermeel, geraspte kaas, melk, mini penne
Zelf toevoegen: zout, zwarte peper, plantaardige olie, meel

Om te beginnen, dankzij de enorme hoeveelheid kaas en de romige saus is dit niet echt een gezond gerecht 🙂 Maar dit gerecht viel hier wel in de smaak! De combinatie van de knapperige groente en de romige penne vond ik erg fijn. En zelf denk ik er niet snel aan om met pastinaak te koken, terwijl het erg lekker is. Vandaar dat ik dit gerecht verrassend vond. Op het boodschappenlijstje op de receptenkaart stond overigens dat ik meel in huis moest hebben, maar tijdens het koken bleek ik bloem als bindmiddel te moeten gebruiken. Dit stond namelijk in het recept. Gelukkig had ik beide in huis, waardoor het voor mij niet zo’n probleem was.

Biefstukreepjes op bonte wintergroentenDeze ingrediënten zaten in de zak van de biefstukreepjes op bonte wintergroenten.

Biefstukreepjes op bonte wintergroenten
In de box: biefstuk, flespompoen, sinaasappel, rode ui, peer, bosuien, verse munt, pompoenpitten, volle yoghurt, vastkokende aardappels
Zelf toevoegen: zout, zwarte peper, plantaardige olie, azijn

De peer heb ik helaas weg moeten gooien, omdat deze niet goed meer was en er al een beschimmelde plek op zat. Gelukkig hadden we zelf nog peren in huis, waardoor ik het recept alsnog precies zo kon maken als Marley Spoon het bedacht had. De biefstuk was heerlijk vers en super mals. Ook de salade die je moest maken van bosuitjes, rode ui, peer en azijn vond ik erg lekker. Het complete gerecht – dus met de aardappels, pompoen, pompoenpitten en yoghurtdressing erbij – was echter niet mijn ding. Teveel heftige smaken bij elkaar, wat mij betreft.

Wat vond ik ervan?

Pluspunten

  • In tegenstelling tot bij HelloFresh kun je bij Marley Spoon zelf je gerechten kiezen. Je bepaalt dus zelf wat je eet. Iedere week zijn er zeven gerechten beschikbaar, waar je er drie uit kiest.
  • Marley Spoon hecht waarde aan kwaliteit en duurzaamheid, je krijgt dus alleen goede ingrediënten op je bord. Op de receptenkaart staat een begeleidende tekst over de herkomst van het gerecht of de ingrediënten.
  • In het stap-voor-stap recept staan handige foto’s, waardoor de recepten gemakkelijk te volgen zijn. En kom je er niet uit, dan kun je altijd nog de kook hotline van Marley Spoon bellen.
  • Marley Spoon laat je kennismaken met nieuwe ingrediënten, recepten en wereldkeukens. Geen AVG (aardappels, vlees en groente), maar aparte gerechten waar je zelf misschien niet zo snel aan zou denken. Ideaal dus als je het leuk vindt om nieuwe smaken uit te proberen.
  • Je kunt het abonnement wanneer je maar wilt on hold zetten.

Minpunten

  • Bij het eerste gerecht ontbrak een belangrijk ingrediënt in onze zak (de Griekse yoghurt voor de yoghurtdressing), bij het tweede gerecht was een ingrediënt al kapot (de peer) en bij het derde gerecht bleek ik bloem nodig te hebben terwijl op het boodschappenlijstje meel stond (gelukkig had ik beide wel in huis). Kan gebeuren natuurlijk, maar wel jammer!
  • Ik vond de gerechten van Marley Spoon minder afwisselend dan die van HelloFresh. Bij Hello Fresh zaten er bijvoorbeeld twee vegetarisch gerechten in de box, maar ook een gerecht met vis en twee gerechten met vlees. Daarnaast aten we één keer soep, één keer couscous, één keer aardappels, één keer rijst en één keer pasta. Bij Marley Spoon aten we drie keer een gerecht met zuivel (twee keer yoghurt, een keer melk), zelfs twee keer een gerecht met yoghurtdressing met munt (best een uitgesproken smaak!), twee keer vegetarisch en twee keer een gerecht met aardappel. Maar, we hadden wel keuze uit nog eens vier recepten, zodat we dan misschien gevarieerder hadden gegeten.
  • Twee van de drie gerechten stonden niet snel op tafel en zijn daarmee minder ideaal voor mensen die weinig tijd hebben om te koken of die niet van koken houden. De voorbereiding van de Syrische stoofpot kostte mij bijvoorbeeld 20 minuten, waarna het gerecht nog 45 minuten op moest staan. De Mac and Cheese moest in totaal 30 minuten in de oven en had ook nog eens 10 minuten voorbereidingstijd. Op zich vind ik dat niet erg, maar bij Hello Fresh stonden alle gerechten binnen 30 minuten op tafel. Die snelheid en dat gemak verwacht ik eigenlijk ook wanneer ik voor een foodbox kies.
  • Een gemaksoplossing als een maaltijdbox zal waarschijnlijk nooit de goedkoopste oplossing zijn. Je betaalt wat meer in de wetenschap dat al je boodschappen thuis bezorgd worden en dat je in een drukke week niet na hoeft te denken over wat je moet maken. Ik heb het er alleen niet voor over. Ik vind 39,90 voor drie maaltijden voor twee personen (6,65 euro per persoon per dag) namelijk behoorlijk prijzig.

Mijn conclusie is dat ik als ik weer eens een foodbox zou gebruiken, ik voor HelloFresh zou gaan. Drie van de vijf pluspunten van Marley Spoon zijn namelijk ook op HelloFresh van toepassing en bij HelloFresh ben je voor vijf gerechten 49 euro kwijt (4,90 euro per persoon per dag). Hier kun je niet zelf je gerechten kiezen, maar dat vind ik ook niet erg.

Heb jij wel eens Marley Spoon geprobeerd? En wat vond je ervan? Ik ben benieuwd!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie