Stoofperencrumble

Stoofperencrumble

Stiekem gaat er niets boven de stoofperen van mijn moeder, maar dit recept mag er ook zeker zijn: stoofperen met kruimel! Als basis voor de stoofpeertjes gebruikte ik een recept van Uit Pauline’s Keuken. Pauline maakte van het kookvocht van de peren een lekkere saus, ik maakte een stoofperencrumble met slagroom. Een lekker dessert voor bij je kerstdiner!

Wat heb je nodig voor de stoofperen (4 personen)?
4 Gieser Wildeman-stoofperen
350 ml rode port (of bessensap)
200 ml water
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
Een flinke scheut honing

Wat heb je nodig voor de stoofperencrumble?
200 gram bloem
150 gram boter
100 gram suiker
10 gram water
Een snufje zout
250 ml slagroom
2 eetlepels vanillesuiker

Hoe bereid je het?
Schil de stoofpeertjes en haal het steeltje eraf.

Leg de peertjes in een pan met een dikke bodem en voeg de port (of het bessensap), het water, het kaneelstokje, de kruidnagels en een flinke scheut honing toe.

Laat de stoofpeertjes op een zacht vuur 3 uur stoven.

Laat de peertjes daarna goed afkoelen. Je kunt de peertjes ook al een dag eerder maken en afgedekt in de koelkast bewaren.

Om het toetje af te maken, verwarm je allereerst de oven voor op 180 graden.

Kneed de boter zacht.

Meng de suiker met het beetje water en meng vervolgens het suikermengsel met een snufje zout door de boter.

Zeef de bloem boven het botermengsel.

Kneed nu in enkele minuten alle ingrediënten samen tot een mooi kruimeldeeg.

Spreid de kruimels uit over een bakplaat, bekleed met bakpapier, en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Laat de crumble daarna goed afkoelen.

Klop de slagroom met twee eetlepels vanillesuiker lobbig.

Snijd de stoofperen in blokjes en verdeel deze over 4 glazen.

Schep een flinke lepel lobbige slagroom op de peren en garneer met de afgekoelde crumble.

Published by

Geef een reactie