Runderstoofpotje

Runderstoofpotje

Wat is er op een gure dag, zoals vandaag, lekkerder dan een oer-Hollands stoofpotje? Ik ben er in ieder geval gek op! Let wel op, dit runderstoofpotje moet je niet maken als je haast hebt. Haastige spoed is zelden goed, en dat geldt zeker bij stoofvlees. Ben je een dagje thuis, dan kun je het stoofpotje rustig de hele middag laten pruttelen, zodat het vlees lekker mals wordt. Heb je minder tijd? Zet het stoofpotje dan de avond van tevoren alvast op, zodat je ‘m de volgende dag alleen nog maar even op hoeft te warmen.

Wat heb je ervoor nodig (3-4 personen)?
750 gram runderriblappen, op kamertemperatuur en in stukjes gesneden
3 sjalotjes, fijn gesnipperd
2 wat grotere teentjes knoflook, fijngesneden
4 kleine wortels (waspeen), gewassen en in blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, gewassen en in blokjes gesneden
2 grote tomaten, in blokjes gesneden
125 gram ontbijtspek, in reepjes gesneden
15 gram verse bladpeterselie, grof gesneden
2 laurierblaadjes
200 ml rode wijn
200 ml kokend water
25 gram boter
Zout en peper
1,5 theelepel paprikapoeder
1 theelepel suiker

Hoe bereid je het?
Verwarm de boter in een grote braadpan en bak het vlees hierin aan, totdat het rondom bruin is geworden.

Voeg dan de sjalotjes, de knoflook, de wortels, de bleekselderij, de tomaten, het ontbijtspek en de peterselie toe. Laat dit een paar minuten meebakken.

Doe dan de rode wijn, het kokende water, de laurierblaadjes, wat peper en zout, de suiker en het paprikapoeder bij in de pan. Breng het geheel aan de kook.

Zet, zodra het stoofpotje aan de kook is, het vuur zo laag mogelijk en doe het deksel op de pan. Laat het runderstoofpotje zeker 2,5 uur zacht doorsudderen, tot het vlees gaar is. Roer het af en toe door. Wordt het vlees wat te droog, voeg dan wat water toe.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie