Panzanella met gekleurde tomaatjes

Panzanella met gekleurde tomaatjes

Je kent het vast: oud brood in de broodtrommel, nog wat tomaten in de koelkast en een basilicumplantje op het aanrecht dat het bijna begeeft. In Italië hebben ze daar een oplossing voor: panzanella, een broodsalade. Zoals ze in Nederland vroeger oud brood gebruikten om broodpap van te maken, gebruikten de armere Italianen panzanella om hun kliekjes mee op te maken. Maar inmiddels is het een heel populair gerecht en wordt het allang niet meer alleen door de armen gegeten. En tegenwoordig worden er ook allerlei ingrediënten gebruikt om de panzanella op smaak te brengen, het is maar net wat je lekker vindt. De enige dingen die nog altijd in een goede panzanella aanwezig zijn, zijn brood, tomaten en basilicum.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
600 gram gemengde kleine tomaatjes (geel, rood en oranje), gehalveerd
3 rode puntpaprika’s, in grove stukken gesneden
1 eetlepel extra virgine olijfolie
2 eetlepels balsamico azijn
Een handje verse basilicum, in stukken gescheurd
Een half ciabatta brood (het liefst een dag oud)
Zout en peper

Hoe bereid je het?
Snijd of scheur het ciabatta brood in stukjes. Gebruik het liefst brood dat een dag oud is. Heb je geen oud brood? Scheur dan een verse ciabatta in stukken en bak het brood een kwartiertje op 175 graden in de oven.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de puntpaprika’s zacht en een beetje knapperig. Laat de paprika daarna even afkoelen.

Doe de gesneden tomaatjes samen met de paprika en basilicum in een grote kom en besprenkel met de olijfolie en de balsamico azijn. Roer dit even goed door en laat minimaal een half uurtje marineren.

Voeg daarna het brood toe en mix alles door elkaar.

Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie