Ovenpasta met ballen

Ik hou van recepten uit de oven en experimenteer hier graag mee. Zo staat er hier ook regelmatig lasagne op het menu, in allerlei verschillende smaakcombinaties. Als je eens een andere pasta in de oven wilt bereiden, is deze ovenschotel met penne, balletjes van saucijzen en pittige tomatensaus een goed alternatief. Voor de vleesballetjes gebruik ik bewust geen gehakt, maar saucijzen, wat het gerecht samen met de chilivlokken lekker een beetje pit geeft.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
100 gram (oud) brood, in kleine stukjes gescheurd
2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
4 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
100 gram parmezaanse kaas
Olijfolie
4 saucijzen
Een snuf gedroogde chilivlokken
3 blikken tomatenstukjes à 400 gram
400 gram penne

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Scheur het brood in kleine stukjes. Ik gebruik hiervoor gewone Hollandse boterhammen, maar je zou naar smaak natuurlijk ook ander brood kunnen gebruiken. Doe de broodstukjes in een kom en voeg één van de tenen knoflook, 2 theelepels Italiaanse kruiden, de parmezaanse kaas en een snuf zout en peper toe. Bedruppel alles met wat olijfolie en schep goed om. Laat het kaas-brood-kruidenmengsel even goed intrekken.

Ontvel de saucijzen. Rol van elke worst 4 balletjes en leg deze in een ovenschaal. Bedruppel de balletjes met olijfolie en rol ze door de ovenschool tot ze helemaal bedekt zijn. Bak de balletjes in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin en gaar.

Verhit in een koekenpan wat olijfolie. Voeg de tweede teen knoflook, de rest van de Italiaanse kruiden en de chilivlokken toe. Roer tot de knoflook lichtbruin is en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Voeg naar smaak zout en peper toe en breng de saus aan de kook. Draai het vuur lager en laat de saus 10 minuten, terwijl je af en toe doorroert, sudderen.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar verkort de aangegeven kooktijd met 2 minuten. Als de kooktijd voorbij is, laat je de pasta namelijk nog 2 minuten in het nog warme water staan, voordat je het afgiet. De pasta wordt hierdoor beetgaar: ideaal omdat het straks ook nog even de oven in gaat en het anders te zacht wordt. Giet de pasta af en voeg toe aan de vleesballetjes. Giet vervolgens de tomatensaus over de balletjes en de pasta en roer het geheel goed door. Verdeel als laatste het kaas-brood-kruidenmengsel erover en bak de schotel 15 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie