Kip uit de pan

Kip uit de pan

In Italië staat dit gerecht bekend als ‘Pollo alla pizzaiola’ (kip in pizza-/tomatensaus), maar ik noem het ‘Kip uit de pan’. Het lekkerst is het om het te eten met groene groenten, zoals sperziebonen of broccoli, die je alleen op smaak brengt met een beetje peper en/of nootmuskaat. En vergeet vooral ook niet om bij dit kipgerecht vers brood bij te serveren, dat je in de tomatensaus dipt en waarmee je je bord als het ware schoonveegt. Hmm, echt Italiaans!

Wat heb je ervoor nodig (2-3 personen)?
Olijfolie
2 sjalotjes, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
400 gram gepelde tomaten uit blik
Italiaanse kruiden, ongeveer 3 eetlepels
400-500 gram kipfilet, in dunne plakken gesneden
Peper en zout
150 gram mozzarella

Hoe bereid je het?
Verwarm een hapjespan en fruit de sjalotjes en de knoflook in een beetje olijfolie tot de sjalotjes glazig zijn. Voeg daarna de tomaten, de Italiaanse kruiden (ongeveer 2 eetlepels, maar gebruik gerust meer als je dat lekker vindt), peper en zout toe. Breng de saus aan de kook, draai het vuur lager en laat de saus een minuut of tien zachtjes pruttelen. Roer af en toe en maak de tomaten met de houten lepel fijn.

Verhit in een braadpan twee eetlepels olijfolie en bak de kipfiletlapjes rondom in ongeveer tien minuten bruin. Breng de kip op smaak met peper en zout. Wanneer de kip gaar en goudbruin is draai je het vuur uit.

Controleer de tomatensaus op smaak en schenk de saus over de kip. Als het goed is, is alle kipfilet bedolven onder een laagje tomatensaus. Verdeel de mozzarella over het kippannetje en strooi er als extra smaakmaker nog wat Italiaanse kruiden over.

Laat de ‘Kip uit de pan’ ongeveer een half uurtje staan, zonder te verhitten. Vlak voor je gaat eten zet je het vuur nog even zachtjes aan, ongeveer 5 minuutjes, zodat de mozzarella helemaal smelt en het gerecht de juiste temperatuur krijgt.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie