Hartige banketletter

Hartige banketletterMet al die Sinterklaas-zoetigheid is een hartige tegenhanger ook wel heel erg lekker. Sowieso ben ik eigenlijk meer van hartig dan van zoet. Vandaar dat ik aan de slag ging met een recept voor een hartige banketletter, goed gevuld met gehakt, salami, sjalotjes, paprika en tijm. En hij is multifunctioneel: je kunt ‘m als diner serveren, maar ook bij de lunch of als hapje!

Wat heb je ervoor nodig?
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
350 gram rundergehakt
85 gram salami (vleeswaren), in kleine blokjes gesneden
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
Een halve gele paprika, in kleine blokjes gesneden
Een paar takjes tijm
1 ei + 1 extra om te bestrijken
75 gram paneermeel
Zeezout en zwarte peper

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Leg de plakjes bladerdeeg met de bebloemde kant naar beneden achter elkaar en iets overlappend op de bakplaat, in een lange rij. Druk de naden goed aan, zodat een lange lap deeg ontstaat.

Kneed in een kom het gehakt, de stukjes salami, de fijngesnipperde sjalotjes, de blokjes gele paprika, de blaadjes van de takjes tijm, 1 ei en het paneermeel goed door elkaar.

Vorm van het gehakt met je handen een soort worst die iets korter is dan het deeg. Leg het gehakt op het deeg.

Rol het deeg om het gehakt. Zorg dat het gehakt helemaal goed ingepakt is, vouw de uiteinden dicht en zorg ook dat alle naden goed aangedrukt zijn, anders loopt er straks vocht uit tijdens het bakken.

Draai de rol nu om, waardoor de naad onder ligt, en leg de rol in de vorm van de letter S.

Bestrijk het deeg dun met het andere (losgeklopte!) ei en bestrooi met nog wat extra tijmblaadjes, zeezout en zwarte peper.

Bak de letter in 35 tot 40 minuten goudbruin en gaar.

Met wat gebakken aardappels of een lekkere salade erbij is dit een volledige maaltijd, maar je kunt de letter natuurlijk ook in kleine stukjes snijden en bij de Sinterklaas-borrel serveren!

Published by

Geef een reactie