Zelf slavink maken

“Slavinken uit de supermarkt zijn vaak te vet, te zout en soms zelfs bedorven.” De oer-Hollandse slavink was begin vorig jaar negatief in het nieuws door een onderzoek van de Consumentenbond. Wat te doen als je toch af en toe een slavinkje wilt eten? Ga naar de slager… Of maak je slavink gewoon lekker zelf! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is rundergehakt, wat plakjes ontbijtspek, een sjalotje, een teentje knoflook, zout, peper, nootmuskaat, paneermeel en (de ultieme tip van de slager, om je slavink lekker smeuïg te krijgen) een scheutje koffiemelk. Zo weet je zeker dat je slavinken vers en super lekker zijn!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
300 gram rundergehakt
8 plakjes ontbijtspek
1 klein teentje knoflook
1 klein sjalotje, fijn gesnipperd
2 eetlepel paneermeel
Nootmuskaat
Zout en peper
Een klein scheutje koffiemelk

Eventueel: 4 extra plakjes spek (12 in totaal)
Eventueel: 1 eetlepel gedroogde peterselie

Hoe bereid je het?
Doe het gehakt in een kom en pers het teentje knoflook er boven uit. Voeg daarna het gesnipperde sjalotje, het paneermeel, de nootmuskaat, zout, peper en een scheutje koffiemelk toe. Kneed dit gehaktmengsel goed door elkaar.

Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en maak hier een soort dikke worstjes van.

Leg twee plakjes ontbijtspek kruislings op een snijplank en leg hier een gehaktworstje in. Vouw de plakjes spek over het gehakt. Ik houd ervan als de zijkanten van mijn slavink niet bedekt zijn met spek, anders vind ik het te zout worden. Vind jij dit wel lekker, gebruik dan drie plakjes spek per slavink, zodat je uiteinden ook kunt bedekken.

Herhaal dit met de andere drie slavinken.

Er zijn slagers die hun slavink aan de uiteinden in gedroogde peterselie dippen. Ik houd hier niet zo van, maar vind jij dit wel lekker: doe het dan gerust! Let er dan wel op dat je de slavinken iets rustiger moet bakken, om te voorkomen dat de peterselie verbrandt.

Verhit een klein beetje boter in een ruime koekenpan en bak hier de slavinken in gaar. Draai ze regelmatig om, zodat het spek aan alle kanten lekker knapperig wordt.

Wij aten de slavinken met gebakken aardappeltjes en deze salade uit de Allerhande. Heerlijk!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie