Heerlijk malse, zoet-pittige spareribs

Heerlijk malse spareribs

Om je vingers bij af te likken, zo lekker waren deze spareribs. Op onze borden lagen na het eten alleen nog maar de schone botjes, en daarvoor hebben we niet eens hoeven kluiven: het vlees viel er bijna af van malsheid. Ja, het moet gezegd worden: mijn eerste poging om helemaal zelf spareribs klaar te maken – from scratch, met handige tips van de slager – is gelukt! Nooit gedacht dat ik spareribs nog eens zó lekker zou gaan vinden 🙂 Ook zelf aan de slag? Lees snel verder!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
Voor de spareribs
4 strengen rauwe, ongemarineerde spareribs (ongeveer 2 kilo)
4 eetlepels zeezout
1 theelepel zwarte peperkorrels
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 laurierblad
1 liter runderbouillon

Voor de saus
1 ui, fijn gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijn gehakt
200 gram bruine basterdsuiker
125 ml ketchup
70 gram tomatenpuree
4 eetlepels grove mosterd
75 ml Worcestersaus
75 ml appelazijn
75 ml appelsap
1 theelepel tabasco
1 theelepel gemalen komijnzaad
300 ml water

Hoe bereid je het?
Doe alle ingrediënten voor de spareribs, behalve het vlees, in een grote (soep)pan en brengt dit aan de kook.

Was de spareribs goed af onder de kraan, om eventuele botsplinters te verwijderen. Verwijder het vlies aan de onderkant van de spareribs. Daardoor kunnen de smaken straks beter intrekken.

Doe de spareribs in de pan en schenk er zoveel water bij dat ze goed onder staan. Breng dit weer aan de kook en laat de spareribs 60 tot 75 minuten op middelhoog vuur doorkoken. Als je het vlees van het bot kunt prikken, zijn de spareribs gaar.

Fruit voor de saus in een steelpannetje de ui en knoflook kort aan.

Voeg daarna alle overige ingrediënten toe, roer goed door en breng dit aan de kook. Zet het vuur iets hoger en laat de saus tot ongeveer een derde inkoken.

Haal de spareribs als ze gaar zijn uit de pan en dep ze met keukenpapier droog.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.*

Bekleed de onderkant van de oven met aluminiumfolie, dit voorkomt vieze vlekken in je oven.

Leg de spareribs op een rooster en bestrijk ze royaal met saus. Plaats het rooster voor 5 minuten in het midden van de hete oven. Haal het rooster na 5 minuten uit de oven, keer de spareribs om en bestrijk weer royaal met saus. Plaats het rooster weer voor 5 minuten in de hete oven. Herhaal dit hierna nog twee keer, zodat de spareribs in totaal 20 minuten in de oven hebben gestaan.

Je super malse, overheerlijke spareribs zijn nu klaar. De saus die van het rooster is afgedropen kun je natuurlijk nog lekker over de spareribs gieten. Eet smakelijk!

* Je kunt de spareribs vanaf hier ook op de barbecue bereiden. Bestrijk de spareribs royaal met de saus, leg ze op een rooster en grill ze op de hete barbecue (met deksel erop!) 2 minuten per kant. Bestrijk nogmaals met de saus en grill opnieuw 2 minuten per kant. Herhaal dit voor een derde keer en je spareribs zijn klaar!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie