Kruidige pompoensoep

Kruidige pompoensoep
Het is herfst en dat betekent: koken met pompoen! Ze liggen alweer volop in de winkels. Deze keer maakte ik een lekker kruidige pompoensoep. Ik gebruikte een flespompoen, omdat het vruchtvlees hiervan fijner van structuur is dan bij andere pompoenen. Dat geeft een gladdere soep, en daar houd ik wel van. Bovendien kun je de schil van de flespompoen eten, dus die kook ik gewoon mee: handig! Het nadeel van pompoen vind ik namelijk het schillen. Wat een rotklus. Pompoen is hard en de schil is dik. Natuurlijk kun je voor deze soep wel een andere pompoensoort gebruiken, maar ik maak het mezelf graag zo makkelijk mogelijk 😉

De zoete smaak van pompoen kan wel wat pit gebruiken. Mijn soep krijgt z’n kruidige smaak van knoflook, rode peper en komijn. En om het af te maken voeg ik vlak voor het serveren nog een lepel crème fraîche toe. Zo lekker! Eet smakelijk!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
1 flespompoen
1 grote ui, grof gesnipperd
2 teentjes knoflook, grof gesneden
Een halve rode peper, pitjes verwijderd en in ringetjes gesneden
1 kleine theelepel komijnzaad
2 laurierblaadjes
1 liter hete groentebouillon (van 2 bouillonblokjes)
Zwarte peper
4 eetlepels crème fraîche

Hoe bereid je het?
Was de flespompoen en verwijder eventuele oneffenheden van de schil. De schil laat je verder zitten. Snijd beide uiteinden van de pompoen af. Snijd de pompoen in de lengte door de helft en schep met een stevige lepel de pitten en draden eruit. Snijd de pompoen nu in gelijkmatige stukken (ongeveer 2 centimeter groot).

Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit hier de gesneden ui, knoflook en rode peper in aan.

Voeg de theelepel komijnzaad toe en bak dit even mee, zodat de smaak goed vrij komt.

Voeg nu de blokjes pompoen, de laurierblaadjes en de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Laat de soep 20 minuutjes doorkoken, zodat de pompoen gaar en zacht wordt.

Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer zo fijn en glad mogelijk.

Voeg naar smaak wat zwarte peper toe, zet de soep nog even op het vuur en warm nog even door.

Schep de soep in vier kommen. Roer per kom voorzichtig een kleine eetlepel crème fraîche door de soep, zodat je een beetje een gemarmerd effect krijgt.

Serveer je de soep met een lekker gevuld borrel- of plukbrood uit de oven, dan is het een volwaardige maaltijd. En heb je na de maaltijd soep over? Je kunt ‘m ook heel goed invriezen.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie