Koken kun je zelf: weg met pakjes en zakjes

Koken kun je zelf: weg met pakjes en zakjes

Koken zonder pakjes en zakjes. Voor veel mensen klinkt dit als een hele uitdaging. Maar echt, als je je eten helemaal vers op tafel zet is het zoveel lekkerder en gezonder! Vandaar dat ik op mijn Facebook-pagina de vraag stelde: van welke gerechten zouden jullie graag een recept zonder pakje of zakje willen hebben? Er kwamen leuke reacties op dit berichtje en met al deze gerechten ga ik graag aan de slag. Chili con carne, macaroni, gehakt-prei-kerrie-schotel, bami, spaghetti, paella, lasagne, broccoli-kaas-schotel met gehakt, roti en boboti: de komende weken verschijnen al deze ingezonden gerechten als vers recept op deze blog.

Pakjes en zakjes, wat zijn het?
Even terug naar de basis. Als ik het heb over pakjes en zakjes, dan heb ik het over al die kruidenmixen uit de supermarkt die je kunt gebruiken om een maaltijd te maken. Je voegt slechts twee of drie ingrediënten toe en klaar is je gemaksmaaltijd. Maar ook kant-en-klare maaltijden en potten en flessen met saus reken ik onder pakjes en zakjes. Kortom: alle smaakmakers die jij in een handomdraai ook zelf op tafel kunt zetten. Vaak zitten die mixen en sauzen vol met zout, smaakversterkers, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en suikers. Gezond? Niet bepaald. Wanneer je zelf gaat koken, krijg je al die onnodige hulpstoffen niet binnen.

Gezond, goedkoop en snel
Ik kan nog een stap verder gaan en zeggen dat ook zakjes voorgesneden (en dus bewerkte) groenten onder pakjes en zakjes vallen, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die wel eens gebruik. Volgens het Voedingscentrum zijn deze groenten ook niet slecht. Toch ga ik in de komende recepten alleen verse groenten gebruiken. Zodra groenten gesneden worden, verliezen ze namelijk een deel van hun voedingswaarde. Het is dus beter om voor verse groenten te kiezen. Wist je trouwens dat je vaak ook veel goedkoper uit bent als je je maaltijd volledig zelf klaarmaakt? Die mixen en voorverpakte groenten zijn namelijk wel gemakkelijk, maar niet goed voor je portemonnee. En ik beloof je ook nog eens dat je echt niet langer in de keuken hoeft te staan wanneer je ervoor kiest om je maaltijd from scratch te maken.

De uitdaging!
Daarom daag ik je de komende tijd uit om de pakjes en zakjes te laten staan. Ik schrijf de recepten voor je uit en jij gaat zelf aan de slag met jouw eigen, verse maaltijden. Hebben we een deal? Om je op weg te helpen geef ik je alvast een paar tips:

  • Zorg voor een goed gevulde voorraadkast. Binnenkort komt er een blog online waarin ik je laat zien wat er standaard in mijn keukenkastjes staat.
  • Investeer in gedroogde en verse kruiden. Deze smaakmakers komen altijd van pas! Probeer veel uit, zodat je zelf ontdekt wat lekker is en wat niet. En ja, dat gaat in het begin vast nog wel eens mis… 🙂
  • Wil je geld besparen op groenten, laat dan (zoals al gezegd) de zakjes voorgesneden groenten liggen. Maar geld besparen doe je ook door seizoensgroenten te gebruiken. Hier en hier kun je handige groente- en fruitkalenders downloaden, zodat je altijd weet wanneer je voordelig van welke groenten kunt genieten.
  • Ga regelmatig op zoek naar lekkere recepten, bijvoorbeeld op mijn blog, op andere foodblogs of in kookboeken. Bekijk bijvoorbeeld de blog en boeken van Karin Luiten eens. Ook heeft mijn favoriete foodblogger, Brenda Hoff van brendakookt.nl, net een kookboek uitgebracht waarin je allerlei lekkere recepten vindt die je normaal misschien met een pakje of zakje zou maken.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie