Koekjes met chocola en nootjesdip

Koekjes met chocola en nootjesdip

Sundays are for baking! Daarom maakte ik vanochtend deze zandkoekjes met chocola en nootjesdip. Simpel om te maken, dus je kunt ze een paar uur later al bij de koffie of thee eten. Normaal gesproken ben ik trouwens niet zo heel erg gek op zandkoekjes, maar door ze voor de helft in pure chocola te dippen en over die gesmolten chocola ook nog eens lekkere nootjes te strooien, zijn ze opeens favoriet! Hmmm. Misschien heb je wel alle ingrediënten in huis en kun jij ze ook nog deze zondag maken. Of anders is er volgende week zondag weer een sunday for baking! Het recept vind je hieronder, inclusief handige baktips.

Wat heb je ervoor nodig (afhankelijk van je steekvorm: 20-25 koekjes)? 
250 gram boter, op kamertemperatuur
225 gram kristalsuiker
Een theelepel zout
1 groot ei, op kamertemperatuur
1 theelepel vanille-extract
360 gram bloem, gezeefd
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
125 gram pure chocola
Een hand pecannoten, fijn gehakt

Hoe bereid je het?
Doe de boter in een ruime kom en klop met een mixer op de middelste stand zacht. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Voeg de suiker en het zout toe en klop in 1 minuut tot een romig mengsel.

Voeg het ei toe en mix nog eens 2 minuten.

Voeg als laatste het vanille-extract en de bloem toe en mix dit op de laagste stand in ongeveer 1 minuut tot een glad mengsel.

Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot het iets minder dan 1 centimeter dik is. Door het deeg tussen bakpapier uit te rollen, voorkom je dat het deeg aan het werkblad blijft plakken.

Haal met de door jou gewenste vormpjes koekjes uit het deeg. Dip je vormpjes eerst in bloem voor het uitsteken, dan voorkom je dat de koekjes aan de vormpjes blijven plakken.

Leg de koekjes op borden (of iets anders dat in de koelkast past) bekleed met bakpapier en bestrooi de koekjes heel licht met de vanillesuiker.

Koel de ongebakken koekjes minimaal 30 minuten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de koekjes straks tijdens het bakken hun vorm behouden en niet uitlopen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar. Keer de bakplaat halverwege om. In iedere oven is het namelijk wel zo dat de voorkant van de oven anders bakt dan de achterkant. Door de bakplaat halverwege om te draaien, bak je alle koekjes gelijkwaardig gaar en bruin. Afhankelijk van de grootte van je oven kan het trouwens zijn dat je de koekjes in twee keer af moet bakken, omdat niet alle koekjes tegelijk in de oven passen.

Haal de koekjes op tijd uit de oven, dus echt na maximaal 15 minuten. Koekjes moeten nog niet helemaal gaar zijn wanneer ze uit de oven komen, ze garen namelijk door. Het klopt dus dat ze nog iets zacht zijn wanneer je ze uit de oven haalt. De randjes moeten wel iets goudbruin zijn.

Laat de koekjes op een rooster heel goed afkoelen.

Verwarm ondertussen de chocola au-bain-marie.

Wanneer de koekjes helemaal afgekoeld zijn, dip je de koekjes voor de helft in de warme chocola.

Bestrooi de chocoladestukjes met de nootjes.

Leg de koekjes daarna weer op een bord dat in de koelkast past.

Zet de koekjes nu voor ongeveer 5 minuten in de koelkast, zodat de chocola stolt.

En klaar zijn je heerlijke koekjes met chocola en nootjesdip!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie