Heel Holland Bakt: kruimelkoek met appel

Heel Holland Bakt: kruimelkoek met appel

Nog niet zo lang geleden zag ik dit Heel Holland Bakt-recept staan en dacht ik: die gaat hier heel binnenkort de oven in! De combinatie van het zachte cakebeslag, de frisse appels, de speculaaskruiden en het kruimeldeeg leek me namelijk heerlijk. En ik moet zeggen, het is ook echt een aanrader! Een leuke bijkomstigheid? Je huis ruikt altijd zo lekker als je cake of koek hebt gebakken!

Wat heb je ervoor nodig?
300 gram lichte basterdsuiker
300 gram patentbloem
300 gram boter (koud)
1 eetlepel speculaaskruiden
1/2 theelepel zout
70 gram pecannoten
4 eieren
1 theelepel vanillearoma
4 friszoete appels, bijvoorbeeld Elstar
Een ovenschaal (20 x 30 centimeter), bekleed met bakpapier

Hoe bereid je het? 
Meng 100 gram suiker en 100 gram bloem in een kom. Snijd 100 gram boter in kleine blokjes en voeg samen met de speculaaskruiden en het zout aan de suiker en bloem toe. Kneed tot een kruimelig deeg. Hak de pecannoten fijn en meng door het kruimeldeeg. Dek de kom af met vershoudfolie en zet het kruimeldeeg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Breek de eieren boven een kom en voeg hier de rest van de basterdsuiker aan toe. Klop met een mixer in 5 minuten tot een licht en luchtig mengsel. Smelt ondertussen de rest van de boter in een steelpan. Laat iets afkoelen en voeg toe aan het eimengsel. Zeef de rest van de bloem erboven en spatel samen met het vanillearoma voorzichtig door het beslag.

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in stukjes.

Schep eerst het beslag in de beklede ovenschaal, verdeel daarna de appelstukjes erover en sluit af met het kruimeldeeg. Bak de koek in het midden van de oven in circa 50 minuten gaar en goudbruin.

Laat de koek voor het aansnijden goed afkoelen, zodat de koek stevig blijft en niet uit elkaar valt. Serveer met een kopje koffie of thee.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie