Rigatoni met aubergine en zoete tomaten

Rigatoni met aubergine en zoete tomaten

Ik ben gek op aubergine! Sommige mensen vinden het te bitter en bestrooien daarom hun aubergine met zout, dat ze een tijdje in laten trekken om de bitterheid eruit te halen. Ik doe dat eigenlijk nooit, omdat ik aubergine zo al heel lekker vind! Deze pasta, naar een recept van Jamie Oliver, heb ik dan ook al regelmatig gemaakt. Het lekkerst vind ik dit recept met grove pasta, zoals rigatoni of pipe rigate, zodat de saus en de draderige mozzarella lekker in de pasta gaan zitten.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
1 stevige aubergine, in blokjes gesneden
2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
1 ui, fijngesnipperd
2 blikken van 400 gram gepelde tomaten
1 eetlepel balsamicoazijn
4 eetlepels slagroom
300 gram pasta
125 gram mozzarella
Een flinke hand basilicum, steeltjes (fijngehakt) en blaadjes
Olijfolie
Zeezout en peper
Parmezaanse kaas

Hoe bereid je het?
Zet een grote pan op het vuur en verhit daarin 4 tot 5 eetlepels olijfolie. Zodra de olijfolie heet is voeg je de aubergine toe. Meng de blokjes meteen goed met de olijfolie, zodat ze rondom een laagje olie krijgen en zich niet aan één kant volzuigen. Bak ze ongeveer 7 minuten op matig vuur en voeg vervolgens de knoflook en ui toe. Wanneer die een kleurtje hebben kunnen de bliktomaten en de balsamicoazijn erbij. Voeg als laatste de basilicumsteeltjes (hoeveelheid naar smaak) toe en laat de saus zachtjes 15 minuten pruttelen. Roer dan de slagroom erdoor.

Kook ondertussen de pasta al dente. Doe de pasta na het afgieten terug in de pan en voeg een beetje olijfolie en kookwater toe, zodat de pasta als het ware ‘aangemaakt’ wordt met water en olie.

Roer de pasta vervolgens door het aubergine-tomaten-mengsel, dat ondertussen tot een zachte pulp gekookt is. Breng de pasta op smaak met niet al teveel peper en zout. Voeg als laatste de basilicumblaadjes (hoeveelheid naar smaak) en de geschreurde mozzarella toe en schep dit grondig in 30 seconden door de pasta.

Bestrooi de pasta op je bord met wat basilicumblaadjes en parmezaanse kaas. Buon appetito!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie