Entrecote met een kruidenkorstje

Entrecote met een kruidenkorstjeIk ben gek op een goed stuk entrecote of biefstuk, mits goed gebakken. Ik moet toegeven dat dit me in het verleden nog wel eens mis ging: ik bakte het vlees meestal te ver door. Niet lekker en vooral heel erg taai! Zonde van het vlees… Inmiddels weet ik wel hoe ik een entrecote moet klaarmaken en weet ik ook dat de kwaliteit van het vlees al voor een groot gedeelte het eindresultaat bepaalt. Bespaar hier dus niet op en ga langs een goede slager of boer voor een mooi stuk vlees. De entrecote in dit recept komt bijvoorbeeld van koopeenkoe.nl, waar mijn vriend en ik regelmatig vlees bestellen. Als je het vlees dan ook nog eens goed op kamertemperatuur laat komen voordat je het bakt, je met een thermometer de juiste temperatuur in de gaten houdt en je het vlees goed laat rusten voor je het serveert, is succes verzekerd!

Wat heb je ervoor nodig (2 personen)?
2 kleine entrecotes of 1 entrecote aan het stuk
2 kleine eetlepels bruine basterdsuiker
2 kleine eetlepels paneermeel
Een flinke snuf cayennepeper of chilipeper
2 takjes rozemarijn, naaldjes fijn gesneden
Zeezout en zwarte peper

Hoe bereid je het?
Zorg ervoor dat je de entrecote ongeveer een uur voordat je begint met koken al uit de koelkast haalt. Zo komt het vlees goed op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de bruine basterdsuiker, het paneermeel, de cayenne- of chilipeper, de rozemarijnnaaldjes en naar smaak zeezout en zwarte peper goed door elkaar.

Verhit wat boter in een ruime koekenpan (het liefst met anti-aanbaklaag) en bak de entrecote op hoog vuur rondom mooi bruin. Zo schroeit het vlees aan de buitenkant dicht, maar blijft het van binnen lekker rosé.

Haal het vlees uit de pan en leg het in een ingevette ovenschaal. Bestrooi het vlees aan beide kanten royaal met het kruidenmengsel.

Schuif de entrecote in de voorverwarmde oven tot het vlees helemaal gaar is. Het ligt aan de dikte van het vlees hoe lang je de entrecote precies in de oven moet doen. Wil je zeker weten dat je vlees gaar is, gebruik dan een vleesthermometer. De thermometer moet precies in het midden van het vlees zitten. Houd onderstaande temperaturen aan:

  • Rood, rare of blue (45 tot 50 graden)
  • Medium rare of saignant (51 tot 57 graden)
  • Medium of à point (59 tot 63 graden)
  • Gaar, well done of bien suit (64 graden)

Ik houd van medium rare en ga dus altijd voor een temperatuur rond de 50 graden. De temperatuur stijgt namelijk nog iets wanneer je het vlees laat rusten. Dat aantal graden is afhankelijk van de temperatuur die het vlees al heeft. Bij 45 graden zal het vlees zo’n 3 tot 4 graden graden stijgen en bij 60 graden zo’n 8 tot 10 graden.

Wanneer het vlees de voor jou gewenste temperatuur heeft laat je het ongeveer 5 tot 10 minuutjes rusten onder aluminiumfolie. En daarna: eet smakelijk!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie