10 tips voor de allerlekkerste stamppot

10 tips voor de allerlekkerste stamppot

In de herfst en winter staat het hier regelmatig op tafel: stamppot! Rauwe andijvie (met spekjes en een gehaktbal) is mijn absolute favoriet, gevolgd door zuurkool (met ananas, honingmosterd en rookworst) en boerenkool (met ui, rode paprika, spekjes en rookworst). En ook ‘exotischere’ smaakjes vind ik lekker, bijvoorbeeld rucolastamppot met zongedroogde tomaatjes of preistamppot met appel en kerrie. Ik vond het daarom hoog tijd voor wat tips op stamppotgebied. Hoe maak je deze winter de allerlekkerste stamppot? Lees deze 10 tips!

  1. Wat je ook voor groente door je stamppot doet, de hoeveelheid aardappels blijft hetzelfde. Je kunt uitgaan van 250 gram aardappels per persoon (voor een gemiddelde eter). Maak stamppot nooit met aardappelpuree uit een pakje, dan is de puree namelijk veel te glad. De lekkerste aardappelpuree voor stamppot maak je wat mij betreft met kruimige of zeer kruimige aardappels en door een klein klontje boter, een scheutje melk, een mespuntje nootmuskaat en wat zwarte peper toe te voegen.
  2. Maak je stamppot andijvie? Dan kun je uitgaan van 125 gram andijvie per persoon. Heb je een krop in plaats van een zak andijvie gekocht, maak de andijvie dan eerst schoon en weeg daarna de juiste hoeveelheid af.
  3. Heb je zin in stamppot zuurkool? Van zuurkool heb je veel minder nodig dan van andere groentesoorten, maar 250 gram op 1 kilo aardappels. Dat komt neer op nog geen 70 gram per persoon. Dit komt omdat zuurkool een hele sterke smaak heeft. Gebruik dus zeker niet teveel zuurkool.
  4. Hutspot is de enige stamppot die ik nooit maak, ik houd er gewoon niet van. Een goede tip als je het toch wilt maken: kook de aardappels in groentebouillon in plaats van in water, dat geeft de hutspot veel meer smaak.
  5. Bij hutspot wordt aangeraden om op 1 kilo aardappels 600 gram gesneden winterwortels en 400 gram uiringen te gebruiken. Dit komt per persoon neer op 150 gram wortel en 100 gram ui.
  6. Bij boerenkool (de Hollandse klassieker!) kun je, net als bij andijvie, rekening houden met 250 gram groente per persoon.
  7. Wil je een niet klassieke stamppot maken, bijvoorbeeld met paprika, aubergine, tomaat, sperzieboontjes of tuinbonen? Ga dan voor 150 tot 200 gram groente per persoon.
  8. Denk voor bij de stamppot niet alleen aan rookworst, maar ook eens aan verse worst, speklap, braadworst, slavink, gehaktbal, Toscaanse worstjes of chipolataworstjes. Ik houd er persoonlijk wel van als het vlees bij mijn stamppot een beetje pittig is.
  9. Getipt voor op of door de stamppot: uitgebakken spekjes (50 gram per persoon), fruit (appel of ananas in combinatie met zuurkool, ongeveer 25 gram per persoon), kaas (geraspte oude kaas of parmezaanse kaas), piccalilly en/of (honing)mosterd.
  10. De lekkerste jus voor bij je stamppot maak je zelf! Maak 1 liter runderbouillon klaar. Smelt vervolgens 25 gram (room)boter in een steelpan en voeg hieraan 25 gram bloem toe. Roer dit met een garde goed door, totdat de bloem helemaal door de boter is opgenomen en je geen klontjes meer ziet. Kook de roux (zoals het mengsel heet dat je nu hebt gemaakt) nog even door, zodat de bloem gaart en je jus straks niet kleverig wordt. Blus de bloem nu af met een scheutje bouillon en roer dit goed door, totdat je het mengsel iets dikker ziet worden. Voeg daarna nog een scheut bouillon toe en ga zo door tot je de gewenste dikte hebt. Het kan dus zijn dat je niet de hele liter runderbouillon gebruikt, dat hangt af van je persoonlijke smaak.

Zo, dit waren mijn tips! Welke stamppot is bij jou favoriet? En hoe maak je deze dan klaar?

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie