Zomerse risotto

Wat een druilerig weer de afgelopen dagen… Bah! Gelukkig kon ik met dit recept voor zomerse risotto het zonnetje een beetje in huis halen. Risotto is voor mij echt comfort food. Zó lekker! Helaas staat risotto niet echt bekend als een gemakkelijk gerecht. De rijst te gaar of juist helemaal niet gaar, het kan tricky zijn. Maar, met de juiste tips – die je uiteraard in dit recept vindt – gaat het zeker lukken! Ik maakte deze keer een lekkere frisse risotto, die door de wortel en bleekselderij een beetje een bite krijgt. Yum! Geniet je mee?

Wat heb je ervoor nodig (2 personen)?
3 waspeentjes, gewassen, geschrapt en in fijne plakjes gesneden
1 stengel bleekselderij, gewassen en in fijne plakjes gesneden
1 teentje knoflook, fijn gehakt
1 klein uitje, fijn gesnipperd
150 gram risottorijst
50 ml droge witte wijn
500 ml hete groentebouillon
100 gram doperwten, vers of uit de diepvries (dan de doperwten eerst ontdooien)
1 tomaat, gewassen en in kleine stukjes gesneden
De naaldjes van 2 takjes tijm (of gebruik gedroogde tijm)
25 gram koude boter, in blokjes
25 gram geraspte parmezaanse kaas
Olijfolie
Zwarte peper
Eventueel: een paar blaadjes basilicum voor garnering

Hoe bereid je het?
Verhit wat olijfolie in een ruime braadpan of een pan met dikke bodem. Bak hierin de gesneden waspeen, bleekselderij, knoflook en ui aan, totdat de ui licht begint te verkleuren.

Voeg de risottorijst toe en bak de rijst mee totdat de korrels beginnen te glanzen.

Blus de rijst af met de droge witte wijn en roer dit even goed door, zodat de alcohol verdampt.

Voeg nu de eerste soeplepel bouillon toe. Roer de bouillon en rijst met een houten lepel (tip van Flip!) door elkaar en blijf rustig roeren. Voeg pas als de bouillon is opgenomen weer een soeplepel bouillon toe. Zorg er ondertussen voor dat de bouillon die je straks nog moet gebruiken goed warm blijft, dan nemen de rijstkorrels het namelijk gemakkelijker op.

Tips:
Het is echt belangrijk dat je pas nieuwe bouillon toevoegt als de vorige bouillon is opgenomen. Ook het rustig doorroeren is belangrijk. Risotto is geen gerecht waar je gemakkelijk bij weg kunt lopen, de rijstkorrels nemen rustig de tijd om de bouillon op te nemen en gaar te worden.

Voeg na 10 minuten de doperwten, de tomaat en de tijm toe en laat dit zachtjes meekoken.

Het duurt ongeveer 20 minuten voordat alle bouillon (dus 500 ml) is opgenomen en de rijst beetgaar (al dente) is.

Draai na die 20 minuten het vuur uit en roer de blokjes boter en de parmezaanse kaas door de risotto.

Breng de risotto verder op smaak met zwarte peper, roer nogmaals goed door en laat de risotto met de deksel op de pan 2 minuten staan.

Serveer de zomerse risotto eventueel nog met een paar blaadjes verse basilicum.

Buon appetito!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie