Zalm en papillotte (zalm uit de oven)

Zalm en papillotte (zalm uit de oven)

Vorig jaar rond kerst deelde ik al een heerlijk en simpel recept voor zalm uit de oven. Dit jaar ging ik aan de slag met een iets feestelijkere zalm: zalm en papillotte met een topping van boter, knoflook, honing, citroensap en peterselie. Zó ontzettend lekker! Ook deze keer heb ik de zalm in de oven gegaard; het is de meest makkelijke manier om vis te bereiden. Ik maakte er eenpersoonspakketjes van, maar je zou de zalmfilet ook heel goed aan een stuk kunnen laten. Dan kunnen je gasten er aan tafel stukken vanaf snijden. Een lekkere salade en feestelijke aardappeltjes (bijvoorbeeld pommes duchesse) erbij en je hebt een heerlijk hoofdgerecht!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
600 gram verse zalmfilet met huid (in vier gelijke stukken)
40 gram boter
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
40 gram honing
1 theelepel citroensap
Zeezout en zwarte peper
Een klein handje verse peterselie, gesneden
Partjes citroen (om erbij te serveren)

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 190 graden.

Snijd vier grote stukken aluminiumfolie af.

Dep de zalm droog en leg de vis op de aluminiumfolie.

Smelt de boter in een steelpannetje en voeg als de boter gesmolten is de knoflook, de honing en het citroensap toe. Roer dit goed door elkaar, tot de honing en de boter samen zijn gesmolten.

Verdeel het botermengsel gelijkmatig over de zalm. Gebruik eventueel een kwastje om de zalm goed in te smeren.

Bestrooi de zalm met zeezout en zwarte peper en verdeel de gesneden peterselie erover.

Vouw de aluminiumfolie dicht en leg de zalmpakketjes op een bakplaat in de voorverwarmde oven.

Bak de zalm in 12 tot 15 minuten gaar, afhankelijk van de dikte van je zalmfilet en van je smaak.

De vis is klaar als deze glazig ziet. Is het vocht dat er uitkomt wit, dan is hij eigenlijk al te ver.

Maak de pakketjes open (pas op voor de stoom die vrijkomt, hier kun je je lelijk aan branden!) en zet de pakketjes nog drie minuten in de hete oven (het liefst op de grillstand), zodat er een gekarameliseerd laagje ontstaat.

Serveer de zalm met partjes citroen.

De huid van de zalm eet je niet op. Gelukkig kun je het vlees van de zalm heel gemakkelijk van de huid afschrapen!

Samen met aardappeltjes, bijvoorbeeld pommes duchesse, en een lekkere salade is dit een volledig hoofdgerecht.

Published by

Geef een reactie