Wortel-appeltaart met pecannoten en mascarponecrème

Wortel-appeltaart met pecannoten en mascarponecrème

Wie kent niet het flauwe grapje van het konijn dat naar de bakker gaat en om een worteltaart vraagt. Iedere dag staat hij met diezelfde vraag op de stoep, en iedere dag moet de bakker ‘nee’ verkopen. Tot de bakker het zielig voor het konijn vindt en speciaal voor hem een worteltaart bakt. De volgende keer dat het konijn om de worteltaart komt vragen zegt de bakker dus trots dat hij die heeft. Waarop het konijn alleen maar zegt: “Vies he!”

Genoeg slechte grappen: op naar mijn worteltaart! Dit recept startte bij mij als een ‘simpele’ wortelcake en is inmiddels uitgegroeid tot een royale taart met wortel, appel, pecannootjes en mascarponecrème. Een feestelijke taart, vind je niet? Wij hadden dan ook wat te vieren: we hebben een huis gekocht – op zich natuurlijk al reden voor een feestje 🙂 – en als kers op de taart hebben we daar afgelopen zaterdag een nieuwe keuken voor uitgezocht! Dat was als foodie natuurlijk heeeeeeel leuk om te doen 🙂

De mascarponecrème op de taart is trouwens een recept van Laura’s Bakery. Ik heb altijd ruzie met frostings en crèmes voor op taarten; ze zijn vaak te dun, waardoor de taart er minder mooi uit komt te zien. Dit recept mislukt nooit en is ook nog eens super lekker (ook op andere taarten). Ik gebruikte niet alle crème, maar wil je bijvoorbeeld ook de zijkanten van de taart met crème besmeren, dan heb je wel alles nodig.

Wat heb je ervoor nodig?
100 gram wortel, geschrapt en gewassen
2 golden delicious-appels, geschild en klokhuis verwijderd
150 gram boter
200 gram witte basterdsuiker
Een snufje zout
2 theelepels speculaaskruiden
2 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
100 gram pecannoten

Voor de mascarponecrème
250 gram mascarpone
125 ml slagroom
2 eetlepels vanillesuiker
Eventueel poedersuiker (naar smaak)
40 gram pecannootjes

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Was en schil de wortel en rasp ‘m grof.

Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes.

Smelt in een steelpannetje de boter op laag vuur.

Roer in een ruime kom de boter, basterdsuiker, wortel, appel, een snufje zout, speculaaskruiden en eieren door elkaar.

Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder boven een kommetje en spatel dit daarna kort door het beslag.

Schep het beslag in een met bakpapier beklede en ingevette springvorm.

Bak de taart in 45 tot 50 minuten in het midden van de oven gaar.

Haal de taart uit de oven, kijk met een satéprikker of hij gaar is en laat de cake daarna helemaal afkoelen.

Voor de mascarponecrème giet je de koude slagroom in een schone kom. Voeg de vanillesuiker toe en klop tot de slagroom stijf is.

In een aparte kom roer je de mascarpone een beetje los. Niet te veel, het gaat er vooral om dat de mascarpone iets zachter wordt. Als je te lang en te hard roert, wordt de mascarpone te dun en wordt het lastig om straks een mooie stevige crème te maken.

Als de slagroom stijf is, voeg je de mascarpone toe. Mix dit samen op een lage stand tot een romig geheel. Ook nu is het belangrijk dat je niet te lang blijft mixen! Zodra het één geheel is kun je gelijk stoppen. Naar eigen smaak zou je er tot slot nog wat extra poedersuiker doorheen kunnen spatelen.

Verdeel de mascarponecrème gelijkmatig over de wortel-appeltaart. Bestrijk eventueel ook de zijkanten van je taart met de crème.

Strooi wat gehakte pecannoten (ongeveer 40 gram) over de taart voor een feestelijk effect.

Door de mascarponecrème moet de taart in de koelkast bewaard worden, hij is dan een paar dagen houdbaar.

Published by

Geef een reactie