Visburgers met citroen-bieslook-boter

Visburgers met citroen-bieslook-botersaus

Vis is niet alleen heel erg gezond en lekker, maar ook heel veelzijdig. Wist je bijvoorbeeld dat je er ook visburgers van kunt maken? Deze visburgers – of eigenlijk zijn het uit de kluiten gewassen viskoekjes – maakte ik met kabeljauwfilet, aardappelpuree, peterselie en lente-ui. Tip: met forelfilet, makreelfilet en zalmfilet zijn ze ook erg lekker!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
700 gram verse kabeljauwfilet
4 lente-uitjes, schoongemaakt en heel fijn gesneden
10 gram peterselie, heel fijn gesneden
450 gram kruimige aardappels, geschild en in stukken gesneden
Zeezout en zwarte peper
Bloem, om te bestuiven

Voor de citroen-bieslook-botersaus
1 sjalotje, fijn gesnipperd
2 eetlepels droge witte wijn
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels water
1 eetlepel slagroom
75 gram koude ongezouten boter, in blokjes
1 eetlepel bieslook, fijn gesneden

Hoe bereid je het?
Kook de aardappels gaar in een pan met water en een beetje zout. Stamp de aardappels daarna tot een gladde puree en laat even afkoelen.

Snijd de kabeljauw in stukken en maal de vis fijn in een hakmolen of keukenmachine.

Meng de vis met de aardappelpuree, gesneden lente-uitjes en gesneden peterselie. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.

Doe wat bloem op je handen en maak van het mengsel acht royale viskoekjes. Dit hoeft niet zo netjes, het hoeven geen perfecte, ronde koekjes te zijn.

Leg de viskoekjes op een bord en dek ze af met vershoudfolie.

Zet de viskoekjes minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven op 200 graden.

Bestuif ieder viskoekje aan beide kanten met wat bloem.

Verhit wat olijfolie in een ruime koekenpan en bak hier de viskoekjes gedurende 4 minuten rondom in aan, tot ze al een beetje bruin kleuren.

Vet een bakplaat in met boter.

Haal de viskoekjes uit de pan en leg ze op de ingevette bakplaat.

Bak de koekjes in 15 minuten in de voorverwarmde oven verder af, tot ze door en door heet zijn.

Doe ondertussen het sjalotje, de witte wijn, het citroensap en het water samen in een steelpannetje.

Breng dit aan de kook en laat tot de helft inkoken.

Giet het geheel door een zeef en doe het opgevangen vocht terug in het steelpannetje.

Laat het nu inkoken tot er ongeveer 1 eetlepel vocht over is.

Voeg 1 eetlepel slagroom toe en laat dit nog even zachtjes koken.

Voeg nu stukje voor stukje de koude boter toe en roer dit goed door tot het een egaal mengsel wordt.

Breng de botersaus tot slot op smaak met de bieslook, zeezout en zwarte peper.

Serveer de viskoekjes met de citroenboter-bieslooksaus en vers gekookte broccoli.

Dit recept is gebaseerd op een recept uit een geweldig nieuw kookboek uit mijn collectie: Het Farmhouse Cookbook van Sarah Mayor. Shop ‘em hier!

Published by

Geef een reactie