Tarte tatin cake met peer, amandel en cranberry

Tarte tatin cake met peer, amandel en cranberry

Uit de keuken van mijn moeder. Tarte tatin is een omgekeerd appeltaartje met een gekarameliseerd laagje. De taart is vernoemd naar de Franse zussen Tatin. Bij het vullen van de taartvorm werd de taartbodem vergeten en lagen de appels er al in. De zussen dekten de appels af met deeg en keerden de taart na het bakken om. De per ongeluk gecreëerde tarte tatin werd wereldberoemd. En inmiddels wordt tarte tatin niet meer alleen met appels gemaakt. Je kunt er allerlei soorten fruit voor gebruiken, bijvoorbeeld peer, zoals in dit recept. Samen met de cranberry’s, de amandel en de abrikozenjam zorgt dit echt voor een smaakbommetje in je mond. Officieel heeft tarte tatin een knapperige, krokante bodem, maar dit recept maakte mijn moeder met een zacht cake-deeg. Tarte tatin cake dus, erg lekker voor bij de koffie tijdens de Kerstdagen!

Wat heb je ervoor nodig?
125 gram margarine, op kamertemperatuur
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
250 gram kristalsuiker
1/4 flesje amandel aroma (Dr. Oetker)
8 gram bakpoeder
Een snufje zout
3 eieren (L), op kamertemperatuur
250 gram bloem
Een handje gedroogde cranberry’s
2 Conference-peren, geschild, klokhuis verwijderd en in parten gesneden
2 flinke eetlepels abrikozenjam
Een flink handje amandelschaafsel

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Vet een springvorm in met wat boter en beleg daarna zowel de bodem als de zijkanten met bakpapier.

Doe de margarine, de roomboter, de kristalsuiker, het snufje zout, het bakpoeder en het amandel aroma in een ruime kom. Meng dit (met een mixer of in een keukenmachine) tot een witte, slagroomachtige substantie.

Voeg daarna één voor één de eieren toe. Klop het ei er goed door voordat je het volgende ei toevoegt.

Spatel met een houten spatel de bloem luchtig door het botermengsel. Spatel niet te lang door, dat gaat namelijk ten koste van de luchtigheid van het beslag.

Leg de gedroogde cranberry’s in het midden van de bodem van de springvorm.

Leg hier in een waaier de parten peer omheen. Let op dat de peer niet de rand van de springvorm raakt.

Verdeel de abrikozenjam over en tussen de peren. Let op dat de abrikozenjam ook de rand van de springvorm niet raakt.

Strooi het amandelschaafsel langs de rand van de bodem van de springvorm.

Giet het beslag voorzichtig in de vorm. Het beslag wordt in de oven eerst weer vloeibaar, dus je hoeft het niet uitgebreid uit te smeren.

Bak de tarte tatin cake in 60 tot 70 minuten gaar.

Laat de cake even afkoelen, haal ‘m uit de springvorm en keer ‘m daarna om op een groot bord.

Haal met behulp van een mesje voorzichtig het bakpapier van de cake.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie