Surinaamse bami van Francesca

Wist jij dat bami ook in Suriname heel geliefd is, maar dat Surinamers bami heel anders maken dan jij waarschijnlijk gewend bent? Ik weet dit sinds kort, sinds ik dit recept op de blog van Francesca Kookt tegenkwam. Surinamers gebruiken bijvoorbeeld spaghetti in plaats van mie. Even wennen, maar het is echt heerlijk! De Surinaamse bami is verder niet erg gevuld, omdat het net als rijst als basis wordt gegeten. Er worden dan nog allerlei andere gerechtjes bij gegeten, zoals bijvoorbeeld gebakken kip, saté of een salade. Francesca eet er meestal zuur van komkommer en rode ui bij, ik kookte sperziebonen die ik op smaak bracht met een fijn gesnipperd uitje en wat sambal. Probeer jij deze Surinaamse bami ook eens?

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
500 gram spaghetti (ja echt, spaghetti!)
3 Surinaamse Maggi-blokjes (*)
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
Ongeveer 300 gram kippendijenfilet, in stukken gesneden
4 takjes verse selderij, grof gehakt
Zonnebloemolie
Zwarte peper
Een halve theelepel 5 spices poeder
Een kleine theelepel gemalen gember (Francesca gebruikt 2 cm verse gember, fijn gehakt)
1 volle theelepel tomatenpuree
6 eetlepels sojasaus
3 eetlepels zoete ketjap

* Dit zijn kleine, vierkante bouillonblokjes, deze kun je gewoon in de supermarkt kopen.

Hoe bereid je het?
Breng in een grote pan een flinke hoeveelheid water aan de kook, voeg 2 Maggi-blokjes toe en kook hierin de spaghetti beetgaar.

Giet de spaghetti af en schenk er daarna wat zonnebloemolie, 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel zoete ketjap over. Meng dit goed door de spaghetti.

Verwarm een grote wok en verhit hier wat zonnebloemolie in. Fruit hierin de ui en knoflook aan.

Voeg 1 Maggi-blokje, wat zwarte peper, de 5 spices poeder, de gemalen gember en een klein scheutje water toe. Bak dit samen nog een minuutje of 3.

Voeg nu de stukjes kipdijfilet toe en bak de kip op middelhoog vuur tot alle stukjes gaar en goudbruin zijn.

Wanneer de kip gaar is, voeg je de tomatenpuree toe. Roer de tomatenpuree goed door het geheel en bak ongeveer 1 minuut mee.

Breng de saus nu op smaak met de overige sojasaus (5 eetlepels) en zoete ketjap (2 eetlepels).

Voeg als laatste de spaghetti toe aan de saus en schep dit goed door. Zorg dat de spaghetti helemaal bedekt is met de heerlijke saus en dat de stukjes kip enigszins eerlijk over de wok verdeeld zijn.

Serveer de Surinaamse bami met de grof gehakte selderij.

Alle credits van dit recept gaat naar Francesca!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie