Spaghetti alla puttanesca

Het is een bekende variant op de klassieke tomatensaus en bovendien één van mijn favoriete pasta’s, deze pasta alla puttanesca. Over de herkomst van de benaming van deze pastaklassieker zijn heel wat verhalen in omloop. De meeste verhalen verwijzen naar de letterlijke vertaling: puttana, hoerenpasta. De pastasaus zou dan ook ontstaan zijn in de rosse buurt van Rome. Toch kan het ook verwijzen naar puttanate, wat ‘rommeltje’ betekent. Ook de ingrediënten verschillen nog wel eens: iedere streek in Italië heeft zo z’n eigen recept. Met of zonder tonijn. Met of zonder rode pepers. Geserveerd met spaghetti of met penne. Ik maak de Romeinse variant: zonder tonijn, maar met ansjovis en kappertjes, geserveerd met spaghetti.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
4 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
1 kleine rode peper, fijngesneden
6 ansjovisfilets, fijngeprakt
400 gram gepelde tomaten uit blik
1 eetlepel fijngesneden oregano
100 gram zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
1 el kappertjes, fijngesneden
300 gram spaghetti

Hoe bereid je het?
Verhit de olie in een grote braadpan en fruit de ui, de knoflook en de peper circa 6 minuten. Doe de ansjovis erbij en roer alles goed door. Voeg vervolgens de tomaten, de oregano, de olijven en de kappertjes toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur zachter, breng op smaak met zout en peper en laat zachtjes ongeveer 10 minuten doorkoken. Kook ondertussen de pasta in een grote pan kokend water met wat zout al dente. Giet de pasta af, roer hem goed door de saus heen en serveer meteen.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie