Scones + recept clotted cream

Scones

Dit simpele, maar overheerlijke scones-recept komt van Matt Preston, een Engels-Australische foodjournalist bekend van het tv-programma MasterChef. Ik maakte het voor Eerste Paasdag, met homemade lemon curd en met de lekkerste jam – aardbei-appel van ’t Nije Eskes in Beuningen. En natuurlijk met clotted cream, in Nederland maar moeilijk verkrijgbaar, maar echt supersnel zelf te maken. Net als de scones trouwens. Het deeg van de scones is zo klaar en ze hoeven maar kort in de oven. Ideaal, want versgebakken scones zijn wel echt het allerlekkerst en zo hoef je toch niet lang te wachten voor je aan tafel kunt!

Wat heb je ervoor nodig (6 scones)?
300 gram zelfrijzend bakmeel
Een snuf zout
20 gram koude boter, in kleine blokjes
150 ml volle melk
65 ml slagroom, plus wat extra voor het bestrijken
Bloem, om het werkblad te bestuiven

Voor de clotted cream (1 jampot vol)
125 gram mascarpone
125 ml slagroom

Hoe bereid je de scones?
Verwarm de oven voor op 230 graden. Besmeer een bakplaat met boter of bekleed ‘m met bakpapier.

Doe het zelfrijzend bakmeel, het zout en de boter in een kom. Wrijf de boter rustig door het meel en til het mengsel daarbij telkens een beetje op, zodat er lucht bij komt.

Als je alle boter door het bakmeel hebt gewreven maak je een kuiltje in het midden. Hier schenk je de melk en de room in.

Meng alle ingrediënten met een ongekarteld mes. Trek het mes door de ingrediënten en meng het losjes. Het sconemengsel moet vochtig zijn: hij moet loskomen van de wand van de kom, maar wel een beetje aan je vingers blijven plakken.

Bestuif je werkblad met een klein beetje bloem. Er mag zo min mogelijk bloem bij je deeg in komen, dus gebruik echt niet teveel!

Stort het deeg op je werkblad.

Druk het deeg met de muis van je hand uit tot een dikte van circa 3 centimeter. Kneed het deeg niet te lang, anders worden je scones taai of te hard.

Steek met een uitsteker of een glas scones uit tot al je deeg op is.

Zet de scones dicht tegen elkaar aan op de bakplaat, zodat ze elkaar tijdens het rijzen ondersteunen en niet uitzakken.

Bestrijk de bovenkant met een beetje slagroom en schuif de bakplaat dan in de oven. Bak de scones 12 tot 15 minuten.

Hoe bereid je de clotted cream?
Klop de slagroom half stijf en spatel daarna de slagroom door de mascarpone. Klaar is Kees!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie