Patatas bravas

Patatas bravas (aardappels in een pittige tomatensaus, de salsa brava) is een van de populairste en meest bekende tapasgerechten. In veel delen van Spanje wordt het geserveerd met een lekkere aioli om het tapasgerechtje helemaal af te maken. Ik maakte patatas bravas laatst als bijgerecht (wel met aioli erbij) en wij aten het met een lekkere salade en een chipolataworstje. Ik weet het, best heel Hollands, maar waarom eigenlijk niet? Patatas bravas is ontzettend makkelijk en snel klaar te maken en bovendien, en dat is nog veel belangrijker: overheerlijk! Als bijgerecht is onderstaand recept genoeg voor 4 personen, serveer je het als onderdeel van een tapasmaaltijd dan kunnen er ongeveer 6 tot 8 personen van eten. Serveer je het als tapas, snijd de aardappelblokjes dan ook kleiner (ongeveer 2 centimeter) dan ik deed.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
750 gram vastkokende aardappels, geschild en in stukken gesneden
Olijfolie
1 ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook, in dunne plakjes gesneden
Een halve rode peper, zaadjes verwijderd en fijn gesneden
1 eetlepel paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes, 400 gram
1 kleine eetlepel gedroogde rozemarijn
1 eetlepel rode wijnazijn
Peper en zeezout
Zonnebloemolie
Aioli (om erbij te serveren)

Hoe bereid je het?
Kook de aardappels in een laagje kokend water met zout 7 minuten voor. Giet de aardappels daarna af.

Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui hier zachtjes in aan. Voeg na 5 minuten de rode peper, knoflook en paprikapoeder toe. Bak dit ongeveer 1 minuut mee.

Voeg de tomatenblokjes, de rozemarijn, de rode wijnazijn en wat peper en zeezout toe en breng de saus aan de kook. Draai het vuur, zodra de saus kookt, lager en laat de saus 15 minuutjes zacht pruttelen en inkoken. Roer wel af en toe door, om aankoeken te voorkomen.

Laat de saus iets afkoelen, haal ‘m uit de pan en pureer ‘m met een staafmixer glad. Schenk de saus daarna terug in de pan en houd ‘m op een laag vuur warm.

Verhit in een tweede, grote koekenpan een laagje zonnebloemolie van ongeveer 2 centimeter en bak (frituur) de aardappels hierin gaar en goudbruin. Dit duurt ongeveer 6 minuten. Roer de aardappels af en toe door, zodat ze niet aan de ene kant bruiner worden dan aan de andere kant.

Laat de aardappels als ze gaar zijn uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zeezout.

Serveer de aardappels met de saus en met aioli.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie