Pastéis de Belém, Portugese taartjes

Volgende week zitten mijn lief en ik in Portugal! We zitten in een strandplaatsje vlakbij Lissabon en Sintra, dus die steden staan ook zeker op de planning. Eén van de bekendste gerechtjes uit die regio, en dan vooral uit Lissabon, is Pastéis de Belém (ook wel Pastéis de Nata). Dit zijn bladerdeegtaartjes gevuld met vanilleroom en bestrooid met kaneel en suiker. Het precieze recept van deze Portugese taartjes is geheim, dat kennen alleen de eigenaar en de twee chefs van Confeitaria de Belém in Lissabon. Bij deze zaak gaan dagelijks bijna tienduizend pastéis de deur uit. Maar, Jamie Oliver maakte voor zijn kookboek Jamie in 30 minuten zijn eigen variant van de Pastéis de Belém en die variant maakte ik weer na. Ze zijn vast niet zo lekker als de originel pastéis die we in Lissabon zeker willen proberen, maar oh my, deze mogen er ook zijn hoor!

Wat heb je ervoor nodig (6 taartjes)?
Bloem, om te bestuiven
200 gram bladerdeeg
Kaneel
125 gram crème fraiche
1 ei
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
De rasp van 1 sinaasappel
Poedersuiker

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bestuif een schoon werkvlak met bloem.

Laat het bladerdeeg ontdooien en maak er vervolgens een vierkant deeg van 25 bij 25 centimeter van.

Strooi er een paar flinke snuffen kaneel over.

Rol het deeg als een soort Zwitserse rol op en snijd hem in 6 plakken.

Vet een muffinvorm in met een beetje boter.

Leg een plak deeg in elk van de 6 kuipjes van de muffinvorm en druk het deeg er met je duim in, zodat de onderkant plat is en er een klein randje deeg bovenuit steekt.

Zet de muffinvorm bovenin de voorverwarmde oven en bak de taartjes 8 tot 10 minuten of tot ze licht goudbruin zijn.

Doe de crème fraiche met het ei, het vanille-extract, de lichtbruine suiker en de geraspte sinaasappelschil in een kleine kom. Meng dit goed door.

Haal de muffinvorm uit de oven en druk het opgeblazen deeg met een theelepel rondom tegen de rand om ruimte voor de vulling te maken.

Schep het mengsel van crème fraiche in de vormpjes en zet de taartjes nog eens 8 minuten bovenin in de hete oven.

Haal de taartjes uit de oven, laat ze afkoelen tot ze lauw zijn en serveer met een beetje poedersuiker en kaneel.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie