Pastasaus al ragù di carne

Pasta al ragu di carne

Ragù di carne is de Italiaanse benaming voor een tomatensaus met vlees. Wij Nederlanders noemen die saus bolognese. En hoewel ze wel iets van elkaar weg hebben, kun je de twee toch niet helemaal met elkaar vergelijken. Nederlanders voegen er vaak meerdere groenten (waaronder tomaat) aan toe, terwijl Italianen alleen ui, wortel en bleekselderij gebruiken. Het vlees (gehakt en spek) staat bij hun voorop. Maar het grootste verschil is dat bolognesesaus voor Nederlanders een snelle pastasaus is, terwijl de Italianen hun ragù di carne lekker lang laten sudderen en de tijd geven om op smaak te komen. Hetzelfde doe ik met mijn pastasaus, die ik al jaren maak en die altijd weer in de smaak valt!

Italianen eten ragù di carne officieel met tagliatelle, maar ik smokkel hier een beetje en zeg: eet het met de pasta die je lekker vindt. Serveer de saus bijvoorbeeld met linguine (zoals ik vaak doe) of spaghetti – en vergeet de geraspte parmezaanse kaas niet! Je kunt de ragù di carne ook goed gebruiken als vulling voor je lasagne.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
125 gram spekreepjes
350 gram mager rundergehakt
1 ui, fijn gesnipperd
1 kleine winterpeen, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
70 gram tomatenpuree
100 ml rode wijn
200 ml rundvleesbouillon (van 1 bouillonblokje)
2 eetlepels Italiaanse kruiden
Vloeibare boter

Hoe bereid je het?
Verhit een beetje boter in een braadpan en bak hierin de spekreepjes ongeveer 2 minuten aan.

Voeg daarna het gehakt toe en braad dit, al omscheppend, op matig hoog vuur in ongeveer 5 minuten rul.

Schep de ui, de knoflook, de wortel en de bleekselderij door het vleesmengsel en bak ongeveer 5 minuten mee.

Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee.

Voeg de wijn, de bouillon en de Italiaanse kruiden toe en breng het geheel al roerend aan de kook.

Laat de ragù di carne 45 minuten op zacht vuur pruttelen en op smaak komen.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie