Orzo met voorjaarsgroenten en feta

Orzo pasta met voorjaarsgroenten en feta

Wist jij dat orzo een gedroogde pastasoort is die qua vorm lijkt op (risotto)rijst? Orzo is niet alleen in Italië erg populair, maar wordt ook in de Griekse, Turkse en Arabische keuken veel gebruikt. Daar kom je het ook tegen onder de namen kritharaki, manestra, rosa marina en riso. Orzo kun je gebruiken als vervanger voor risottorijst (wel iets korter koken). Het resultaat is een vollere risotto (orzotto), met een stevige bite. Maar orzo is ook heel lekker in de soep (als vervanger van vermicelli) en gaat goed samen met kaas, olijfolie, pesto, courgette, groene asperges, aubergine, bladgroenten, verse kruiden en tomaten. Ik maakte een orzo pasta met voorjaarsgroenten en feta.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
250 gram orzo pasta *
1 sjalotje, fijn gesnipperd
1 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
1 kleine courgette, in kleine blokjes gesneden
100 gram groene aspergetips, dun plakje van de uiteindes verwijderd
2 blikjes tomatenpuree van 140 gram
100 ml groentebouillon
Geraspte schil van 1/4 citroen + wat citroensap
1 handje basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
Zeezout en zwarte peper
50 gram feta, in kleine blokjes gesneden

* Ik gebruikte deze riso (orzo pasta) van het merk De Cecco. Dit is onder meer te koop bij Albert Heijn.Orzo (riso)

Hoe bereid je het?
Kook de orzo gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tip: houd de orzo tijdens het koken op het laatste moment goed in de gaten en zorg ervoor dat hij niet te gaar wordt.

Verhit wat olijfolie in een ruime pan en fruit hier het sjalotje in aan.

Voeg de paprika, courgette en groene aspergetips toe en bak dit op middelhoog vuur even mee. Wanneer je dat lekkerder vindt, kun je de groene asperges nog in stukjes snijden voor je ze toevoegt.

Roer de tomatenpuree door de groenten en overgiet met 100 ml groentebouillon. Laat dit 5 minuutjes op laag vuur pruttelen.

Voeg nu de citroenrasp, de basilicum en de gekookte orzo toe en schep dit goed door.

Breng de pasta op smaak met een kneepje sap uit de citroen, zeezout en zwarte peper.

Roer tot slot de in blokjes gesneden feta door de orzo pasta en serveer direct.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie