Oer-Hollandse hachee

Zodra de temperaturen dalen, staat er hier weer hachee op het menu. Heerlijk! Dit recept probeerde ik vorig jaar voor het eerst uit en heb ik ondertussen al een paar keer gemaakt. Het is een traditioneel recept met een twist, namelijk door de speklapjes en de wittewijnazijn. De hachee is het lekkerst als je ‘m minimaal 2,5 uur laat stoven. Aardappels en rode kool erbij en eet smakelijk!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
500 gram rib-runderlappen, in stukjes van 2×2 centimeter gesneden
1 laurierblad
2 tenen knoflook, fijngesneden
4 uien, in ringen gesneden
2 speklapjes, in stukken gesneden
2 el suiker
100 gram boter
4 kruidnagels
500 ml hete runderbouillon (van tablet)
2 el wittewijnazijn
½ citroen

Hoe bereid je het?
Bestrooi de stukjes riblap met de bloem, roer goed door en laat dit even staan.

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de stukjes speklap in 5 minuten op hoog vuur bruin. Schep regelmatig om.

Verhit ondertussen de boter in een braadpan en smelt daar, op laag vuur, daar de suiker in. Roer regelmatig zodat het niet kan aanbranden. Voeg de gesneden uien, de knoflook en het laurierblad toe en bak op laag vuur 5 minuten aan.

Neem de speklapjes uit de koekenpan. Bak het rundvlees in het achtergebleven bakvet in 5 minuten rondom bruin.

Voeg de azijn, de kruidnagels, de bouillon, de stukjes speklap en de stukjes riblap toe aan het uienmengsel. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 2,5 uur sudderen. Roer af en toe.

Controleer na 2,5 uur of de hachee gaar is. Het vlees is gaar als het uit elkaar valt. Verwijder het laurierblaadje en de kruidnagels. Pers de halve citroen uit, voeg het sap toe en warm dit nog even mee.

Serveer de hachee met gekookte aardappels en rode kool. De rode kool breng je lekker op smaak door wat zout en kruidnagels mee te koken en de kool na het koken af te maken met iets suiker, wat azijn en peper.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie