Nasi goreng

Nasi goreng

Gerecht 1 in de koken-zonder-pakjes-en-zakjes-challenge: nasi goreng! Mijn vriend werd hier iets minder gelukkig van: hij vindt nasi vreselijk vies, hoe ik het ook klaarmaak. Rijst staat bij hem nou eenmaal niet hoog op zijn lijstje en gooi ik er taugé door – wat ik super lekker vind – dan hoef ik met nasi al helemaal niet bij hem aan te komen. Pech gehad, ik maak het toch 😉

In Indonesië, waar het gerecht vandaan komt, is nasi goreng ‘gewoon’ gebakken rijst – nasi = rijst, goreng = gebakken. Ze gebruiken daar de rijst die over is van de vorige dag en die dus wat droger is geworden door het staan. Kruiden en verse groenten erdoorheen en opbakken maar! In Indonesië is nasi goreng dus niet zozeer een gerecht, maar meer een manier om restjes op te maken. Gebruik voor je nasi altijd rijst die helemaal is afgekoeld. Wanneer je warme rijst gebruikt, gaat het namelijk plakken als je het opbakt. Je kunt de rijst ook heel goed al een dag van tevoren koken. En kook extra veel, want nasi is echt zo’n gerecht dat op z’n lekkerst is als je er veel van maakt. De nasi die je overhoudt vries je gewoon in, lekker makkelijk voor dagen waarop je geen zin hebt om te koken 🙂

Wat heb je ervoor nodig (4-6 personen)?
300 gram witte rijst
1 gote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
350 gram kipdijfilet, in blokjes gesneden
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel laos
1 theelepel kurkuma
Een halve theelepel komijn
2 eetlepels ketjap manis
2 theelepels sambal
1 rode paprika, gewassen en in blokjes gesneden
1 dunne prei, gewassen en in plakjes gesneden
125 gram taugé
100 gram doperwtjes (diepvries)
100 gram hamreepjes

Voor erbij
1 eitje per persoon
Kroepoek
Eventueel gebakken uitjes
Eventueel atjar tjampoer
Eventueel satésaus

Hoe bereid je het?
Kook de rijst ruim van te voren volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat de rijst helemaal afkoelen (het liefst in de koelkast).

Verhit wat olie in een grote wok en fruit hierin de ui en knoflook aan.

Voeg daarna de kipdijfilet toe en bak het vlees rondom gaar.

Voeg alle kruiden, de sambal en de ketjap manis toe en bak dit 2 minuten mee.

Voeg nu de rode paprika, prei, taugé, doperwtjes en hamreepjes toe en roerbak dit ongeveer 5 minuten mee.

Voeg tenslotte beetje bij beetje de gekookte rijst toe en meng de nasi goed door elkaar.

Proef of je de nasi smaakvol genoeg vindt en breng het eventueel nog verder op smaak met wat extra sambal en ketjap.

Bak in een aparte pan de eitjes. Deze serveer je samen met de andere bijgerechten naar keuze (kroepoek, gebakken uitjes, atjar tjampoer en/of satésaus) bij de nasi.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie