Moussakataart

Moussaka staat bekend als een een typisch Grieks gerecht, maar komt eigenlijk uit de Turkse keuken, uit de tijd van het Ottomaanse Rijk. Het is een traditioneel gerecht dat altijd gemaakt wordt met aubergine – een groente waar ik echt gek op ben! – en met kaneel en oregano als smaakmakers. De Turkse versie is eigenlijk een gekookte salade die geserveerd wordt als mezze (hapje), samen met cacık (de Turkse variant van tzatziki) en pilav. De Griekse versie – die de meeste mensen kennen – ontstond in de vorige eeuw en bestaat uit lagen met gehakt, uien, aubergine, kruiden en bechamelsaus. Soms worden ook courgette, aardappel en tomaat gebruikt. De Griekse moussaka wordt in de oven gebakken, met een beetje kaas bovenop. Ik maakte een Hollandse variant op de Griekse moussaka, een moussakataart. Lekker als makkelijke maaltijd, met een groene salade erbij!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
5 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid
Olijfolie
Boter, om in te vetten
2 uien, fijn gesnipperd
500 gram rundergehakt
1 aubergine, in blokjes gesneden
2 tomaten, in blokjes gesneden
2 theelepels oregano
1 theelepel kaneel
3 eieren
125 ml crème fraîche
75 gram geraspte jonge kaas
Lage taartvorm of ovenschaal

Hoe bereid je het?
Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap van ongeveer 30 centimeter doorsnede. Bekleed hier de met boter ingevette taartvorm of ovenschaal mee.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui ongeveer 2 minuten aan. Voeg daarna het gehakt toe en bak dit rul. Schep als laatste de aubergine en de tomaat erdoor en bak dit nog ongeveer 8 minuten mee.

Breng het gehaktmengsel op smaak met de kaneel, de oregano en (naar smaak) peper en zout.

Verdeel het gehaktmengsel over de taartvorm.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Klop de eieren los en roer vervolgens de crème fraîche en de geraspte kaas erdoor. Schenk dit mengsel over de moussakataart.

Bak de moussakataart in 30 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin.

Serveer de taart warm.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie