Mosterdsoep

Mosterdsoep

In een restaurant bestel ik eigenlijk nooit mosterdsoep. Niet omdat ik het niet lekker vind (ik ben er zelfs gek op!), maar omdat eigenlijk geen enkele mosterdsoep aan dit recept van m’n moeder kan tippen. Weten hoe zij de soep maakt? Check het recept hieronder!

Wat heb je ervoor nodig?
40 gram boter
200 gram spekjes
1 ui, fijn gesnipperd
60 gram bloem
0,5 liter melk
0,5 liter water
3 flinke eetlepels grove (Doesburgse) mosterd
Zeezout en zwarte peper
1 kleine prei, gewassen en fijn gesneden

Hoe bereid je het?
Smelt de boter in een soeppan met dikke bodem en voeg daarna de spekjes en de ui toe. Bak dit zachtjes uit, zodat de ui niet verbrandt.

Voeg de bloem toe en roer het mengsel glad. Laat de bloem even garen, zonder dat de bloem verkleurt.

Voeg voorzichtig en al roerende het water en de melk toe en laat dit doorkoken tot de soep licht gebonden is.

Voeg nu de mosterd toe en breng de soep verder op smaak met zeezout en zwarte peper.

Roer het geheel glad, voeg de prei toe en laat de prei nog een paar minuutjes (niet te lang, zodat de prei knapperig blijft) meekoken.

Schep de soep in kommen en garneer met wat zwarte peper en (eventueel) nog wat achtergehouden gesneden prei.

TIP: de soep is goed gevuld en wordt vrij dik. Ik vind dat erg lekker, maar houd jij van een wat dunnere soep? Voeg dan gerust tegelijk met de prei nog extra water toe en laat dit even meekoken.

Published by

Geef een reactie