Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana is een vegetarische Italiaanse klassieker, een ovengerecht uit Sicilië om precies te zijn. En aangezien de Italiaanse keuken mijn absolute favoriet is – als het aan mij zou liggen zou ik zeven dagen per week Italiaans eten – moest deze ‘dakpansgewijse aubergine’ ook een keer gemaakt worden. De pure smaken van de aubergine, goede tomaten en heerlijke kaas: veel beter wordt het niet. Melanzane di parmigiana smaakt als hoofdgerecht heerlijk met een groene salade en vers brood, waar je je bord mee schoon kunt vegen. Maar je kunt het ook prima als bijgerecht bij een stukje vlees of vis serveren. In beide gevallen waan je je echt als op een terrasje op een zonovergoten piazza. Bella Italia!

Wat heb je ervoor nodig (2 personen)?
375 gram aubergine (dit zijn ongeveer 2 kleine aubergines)
1 sjalotje, fijn gesnipperd
225 gram rijpe tomaten, gesneden (of hele goede tomaten uit blik)
125 gram buffelmozzarella, in plakjes gesneden
Een paar blaadjes basilicum, in kleine stukjes gescheurd
40 gram geraspte Parmezaanse kaas
Bloem
Olijfolie
Zout en peper

Hoe bereid je het?
Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een halve centimeter dik, haal de plakken door de bloem en bak ze in olijfolie in een hete koeken- of grillpan aan beide kanten lichtbruin. Leg de plakken op keukenpapier en laat ze afkoelen.

Fruit ondertussen in een andere pan het sjalotje aan in wat olijfolie. Voeg daarna de tomaten toe en laat dit even op laag vuur pruttelen.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en verwarm de oven voor op 180 graden.

Vul de ovenschaal steeds met een laag aubergine, tomatensaus, mozzarella en basilicum. Ga door tot alle ingrediënten op zijn, maar maak als het even kan in ieder geval drie lagen. Breng elke laag op smaak met zout en peper. Bestrooi de ovenschotel tot slot met de geraspte Parmezaanse kaas.

Bak de melanzane alla parmigiana circa 20 minuten in de voorverwarmde oven en serveer het daarna direct, wanneer het nog gloeiend heet is.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie