Koken zonder pakjes en zakjes: wat heb je ervoor nodig?

Koken zonder pakjes en zakjes: wat heb je ervoor nodig

Koken zonder pakjes en zakjes begint bij smaakmakers als gedroogde en verse kruiden en een aantal basisingrediënten. Wanneer je zorgt dat je voorraad op orde is, kun je altijd wel een lekkere, verse en gezonde maaltijd op tafel zetten! In dit artikel vertel ik je welke ingrediënten ik standaard in huis heb en wat er bij mij altijd in mijn keukenkastjes staat. Het is een flinke lijst geworden… 🙂

Wat ik heel handig vind om in huis te hebben

  • Uien (witte ui, rode ui en meestal ook sjalotjes)
  • Verse knoflook
  • Verse rode peper
  • Verse tomaten
  • Eieren
  • Olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Boter
  • Een blik tomatenblokjes of gepelde tomaten
  • Tomatenpassata
  • Een blikje tomatenpuree
  • Paneermeel
  • Maizena
  • Bloem
  • Kokosmelk
  • Sojasaus
  • Ketjap Manis
  • Sambal
  • Vanille-stokjes
  • Kaneel-stokjes
  • Honing
  • Bruine basterdsuiker
  • Kristalsuiker
  • Zongedroogde tomaatjes
  • Mosterd (scherp en mild)
  • Balsamicoazijn
  • Witte wijnazijn
  • Citroensap
  • Tabasco
  • Bouillonblokjes (groente-, kip- en vleesbouillon)
  • Pijnboompitten (maar denk voor jezelf ook aan andere noten, zoals walnoten en pompoenpitten)

Koken zonder pakjes en zakjes: wat heb je ervoor nodig?

Welke gedroogde smaakmakers je altijd goed kunt gebruiken

  • Zwarte peper
  • Zeezout
  • Tafelzout
  • Italiaanse kruiden
  • Oregano
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Basilicum
  • Peterselie
  • Kruidnagel
  • Gedroogde munt
  • Laurierblaadjes
  • Kerrie
  • Nootmuskaat
  • Kurkuma
  • Koriander
  • Venkelzaad
  • Komijn
  • Laos
  • Kaneel
  • Gember
  • Cayennepeper
  • Chilipeper (die van Drogheria Alimentari is lekker scherp)
  • Gerookt paprikapoeder (die van La Chinata is het allerlekkerst)
  • Milde paprikapoeder
  • Chinese 5 spice (van Jonnie Boer)
  • Curry Madras (van Jonnie Boer, een super lekkere vervanger van kerriepoeder)

Naast gedroogde kruiden heb ik verder ook altijd een vers basilicumplantje in huis. Over een paar maand in ons nieuwe huis – jeej, we gaan verhuizen! 🙂 – heb ik de ruimte om meer verse kruiden in de keuken te hebben, bijvoorbeeld verse munt, bieslook, rozemarijn, tijm en salie.

Experimenteer en… Veel kookplezier!
Welke kruiden je gebruikt en van welke smaken je houdt, dat is natuurlijk heel persoonlijk. Maar als je bovenstaande kruiden op voorraad hebt, zul je zien dat je (wat je ook kookt) eigenlijk nooit misgrijpt. Maak je een pastasaus, dan kies je voor ui, knoflook, (verse) basilicum, rozemarijn, tijm, oregano of laurier. Kook je oosters, dan zit je met kruiden als komijn, kurkuma, gember en laos altijd goed. En ga je voor de Mexicaanse keuken, vergeet dan zeker je knoflook, gerookte paprikapoeder en komijn niet. Trouwens, je kunt met deze ingrediënten ook hele lekkere marinades voor je kip, vlees of vis maken (deze sticky kipdrumsticks bijvoorbeeld). Ook daarvoor hoef je dus geen pakjes en zakjes aan te raken! Experimenteer en ontdek wat je lekker vindt, alleen zo leer je koken zonder pakjes en zakjes. Veel kookplezier!

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie