Hot cross buns

Hot cross buns

Hot cross buns zijn typisch Engelse broodjes, die traditioneel op Goede Vrijdag of Eerste Paasdag worden gegeten. Ook wij aten het op Eerste Paasdag, tijdens een brunch met m’n ouders. Hot cross buns zijn zoete broodjes met krenten of rozijnen en lekkere specerijen, zoals kaneel, gember en nootmuskaat. Op de bovenkant van de broodjes maak je een kruis van bloem, suiker en water: vandaar de naam hot cross buns. Deze broodjes zijn op zich redelijk gemakkelijk om te maken, maar je moet er wel flink wat tijd voor uittrekken. Het deeg moet namelijk twee keer rijzen: de eerste keer een uurtje, de tweede keer ongeveer 40 minuten. Maar echt, dat is de moeite waard, want ze zijn zo lekker – en niet alleen met Pasen!

Wat heb je ervoor nodig (12 stuks)?
50 gram kristalsuiker
7 gram gedroogde gist
450 gram bloem
2 theelepels kaneel
Een halve theelepel gemberpoeder
Een halve theelepel nootmuskaat
100 gram rozijnen
25 gram citroenrasp uit een potje (Dr. Oetker)
Het rasp van 1 sinaasappel
1 ei, geklutst
50 gram boter, gesmolten
50 ml warme melk

Voor het decoratiekruis
3 eetlepels bloem
Een eetlepel lichte basterdsuiker
2 eetlepels water
1 ei, geklutst

Hoe bereid je het?
Doe 1 theelepel van de suiker met de gist en 150 ml water in een ruime kom. Meng dit met een garde goed door elkaar totdat het gaat schuimen.

Zeef de bloem boven een andere kom en voeg daarna 1 theelepel zout, de kaneel, de gember en de nootmuskaat toe. Voeg dan de rozijnen, de citroenrasp, de geraspte sinaasappelschil en de rest van de suiker toe.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet hier het gistmengsel in. Voeg dan het geklutste ei, de gesmolten boter en de warme melk toe. Meng dit met een houten spatel goed door elkaar. Blijf mengen totdat er deeg ontstaat. Als het deeg te droog is kun je nog wat melk toevoegen.

Bestuif je aanrecht met bloem en leg het deeg hierop. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten totdat het er zacht en glanzend uitziet. Het deeg mag niet vastplakken aan je aanrecht.

Doe het deeg terug in de kom en bedek de kom met een vochtige theedoek. Zet het deeg nu ongeveer een uur weg, om te rijzen totdat het deeg twee keer zo groot is geworden.

Als het deeg gerezen is, kneed het dan opnieuw – tot het originele formaat.

Verdeel het deeg vervolgens in 4 stukken. Rol de stukken uit en snijd ze in 3 gelijke stukken zodat je 12 evengrote buns hebt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de 12 buns op. Leg de vochtige theedoek erover heen en zet dit ongeveer 40 minuten weg, zodat ze weer twee keer zo groot worden.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Maak ondertussen het mengsel voor de decoratiekruizen. Meng de bloem, de suiker en het water door elkaar totdat er een smeuïg mengsel ontstaat. Doe het mengsel in een spuitzak.

Kwast de gerezen buns in met het tweede geklutste ei.

Maak dan op iedere bun een kruis met het mengsel uit de spuitzak.

Bak de buns in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Serveer de hot cross buns lekker met boter of clotted cream.

Ik gebruikte een recept van de blog Yellow Lemon Tree als basis en paste het naar eigen inzicht aan.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie