Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes

Ik beken: ik bak eigenlijk nooit zelf koekjes. Waarom weet ik niet, want ik experimenteer graag met allerlei soorten baksels. Vandaar dat ik na het schrijven van de review over Bakken met Menno aan de slag ben gegaan met Menno’s havermoutkoekjes. Een makkelijk recept, maar omdat ik dus nooit koekjes bak voor mij toch eens iets anders. Menno’s havermoutkoekjes zijn niet zo gezond als havermoutkoekjes zouden kunnen zijn – er zit namelijk wel suiker, boter en bloem in. Maar ze zijn echt grandioos lekker en sommige dingen (zoals cookies) blijven ongezond stiekem het allerlekkerst… En waarom bakte ik ook alweer nooit koekjes?

Wat heb je ervoor nog (circa 30 koekjes)?
2 eieren, losgeklopt
90 gram sultana-rozijnen
1 theelepel vanille-extract
150 gram boter, op kamertemperatuur
135 gram kristalsuiker
145 gram lichtbruine basterdsuiker
210 gram bloem
1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
Een halve theelepel kaneel
110 gram havermout
75 gram pecannoten, in stukjes gesneden

Hoe bereid je het?
Doe de eieren, rozijnen en het vanille-extract in een kom en laat dit 1 uur staan.

Klop in een ruime kom met een mixer de boter met de kristal- en basterdsuiker licht en luchtig.

Zeef de bloem, de kaneel en het zuiveringszout erboven en meng dit door het boter-suikermengsel.

Meng daarna het rozijnenmengsel, de havermout en de gehakte pecannoten erdoor. Mix tot alles goed gemengd is.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg met een theelepel bolletjes deeg op de bakplaat, een flinke theelepel per bolletje. Druk deze bolletjes iets plat, zodat ze een mooi rondje vormen. Ze vloeien uit, dus houd een tussenruimte van een paar centimeter tussen de bolletjes.

Bak de koekjes in de oven tot ze mooi bruin zijn. Het ligt aan je oven hoe lang dit duurt. Bij Menno zijn de koekjes in 10 minuten gaar, bij mij duurde het 15 minuten. Menno bakte ook alle koekjes tegelijk, mijn oven is kleiner en ik moest daardoor in twee delen bakken.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster voordat je ze in een koektrommel doet.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie