Caesar salade met kip

Caesar salade met kip

De caesar salade is heel populair in Amerika, maar vind je ook hier steeds vaker op de kaart. Het originele recept werd bedacht door de Italiaan Cesare Cardini, die in de vorige eeuw naar Amerika emigreerde. Als lunch is een caesar salade heerlijk, maar mijn variant is zelfs heel geschikt als hoofdgerecht. De kip uit de oven zorgt er namelijk voor dat de salade echt vullend is. Anders dan met de meeste andere maaltijdsalades draai je deze caesar salade met kip niet 1-2-3 in elkaar, maar het is echt het wachten waard!

Wat heb je ervoor nodig (2 personen)?
2 kippenbouten
1 afbakciabatta
3 takjes rozemarijn, naaldjes fijngesneden
Olijfolie
Zeezout en peper
50 gram ontbijtspek
200 gram romaine sla
Een half klein teentje knoflook, fijn gesneden
1 eetlepel creme fraiche
1 eetlepel mayonaise
50 gram geraspte parmezaanse kaas + een beetje voor garnering
Het sap van iets minder dan een halve citroen
2 anjovisfiletjes in olijfolie, fijn gesneden

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven op 200 graden.

Leg een bakpapiertje in een ovenschaal.

Snijd de ciabatta doormidden en scheur het brood in stukjes. Vul de bodem van de ovenschaal met de stukjes ciabatta, maar laat in het midden ruimte voor de kip.

Leg de 2 kippenbouten in het midden van de stukjes ciabatta en giet wat olijfolie over de kip en het brood heen. Zorg er in ieder geval voor dat de kip helemaal bedekt is met de olijfolie. Strooi vervolgens de fijngesneden rozemarijn, zeezout en peper over de kip en het brood.

Zet de schaal 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Doe de knoflook, de ansjovis, de creme fraiche, de mayonaise, het citroensap en de parmezaanse kaas in een kom of beker (staafmixerbestendig). Meng dit met een staafmixer tot een gladde dressing. Zet de dressing afgedekt nog even in de koelkast.

Als de kip 45 minuten in de oven heeft gestaan en al mooi goudbruin geworden is, haal je de schaal uit de oven. Leg nu de plakjes ontbijtspek op de kip.

Zet de ovenschaal nog eens 15 minuten in de oven.

Was en droog ondertussen de sla.

Haal de kip, het spek en de croutons uit de oven en laat alles even afkoelen.

Snijd de kip in stukjes en voeg het samen met de croutons toe aan de sla.

Maak de caesar salade af met de dressing, het spek en nog wat extra parmezaanse kaas.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie