Brenda’s boerenkool met worst-quiche

Brenda's boerenkool met worst-quiche

Vandaag is het Nationale Boerenkooldag en dat vraagt natuurlijk om een feestelijke boerenkoolmaaltijd. Want boerenkool is zoveel meer dan een stamppotvuller! Je kunt het gebruiken in smoothies, pasta’s en: hartige taarten. Mijn tip voor deze winter is deze quiche met boerenkool van Brenda Kookt. Hij staat in haar nieuwe kookboek Snelle klassiekers met een twist, waarvan de review deze week nog online komt. En de quiche is lékker kan ik je vertellen!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
500 gram boerenkool *
1 blokje runderbouillon
1 ui, gesnipperd
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijn gesneden
5 eieren
3 eetlepels bloem
100 gram geraspte jong belegen kaas
6 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid
2 eetlepels paneermeel
100 gram zongedroogde tomaten, in stukjes
300 gram rookworst, in plakjes gesneden
100 gram spekjes, uitgebakken
Een snufje zout

* Brenda gebruikt 500 gram boerenkool, maar dat vond ik eigenlijk iets teveel. De volgende keer maak ik deze quiche met 300 gram boerenkool. Maar de keuze is natuurlijk aan jou!

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een quichevorm in met olijfolie.

Kook de boerenkool in een laagje water met het bouillonblokje in 10 tot 15 minuten gaar.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit hier de ui en rode peper in aan.

Bak ondertussen in een andere pannetje de spekjes uit (zonder olijfolie of boter te gebruiken).

Roer in een kom de eieren los en meng met de bloem, geraspte kaas en een snufje zout.

Bekleed de quichevorm met de deegplakjes, prik gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem met paneermeel.

Giet de boerenkool af en zorg dat je zoveel mogelijk vocht afgiet, anders wordt de quiche straks te nat.

Meng de boerenkool met de ui en rode peper, het eimengsel, de stukjes zongedroogde tomaat, tweederde van de plakjes rookworst en de uitgebakken spekjes.

Verdeel de boerenkoolvulling over het deeg en beleg de quiche met de overgebleven plakjes rookworst.

Bak de quiche in 30 minuten gaar. Bedek de quiche na 10 minuten met aluminiumfolie, zodat de plakjes worst niet aanbranden of taai worden.

Snijd de quiche in punten en serveer direct.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie