Boterkoek met speculaas

Boterkoek met speculaas

Er is geen ander feest waarbij zoveel zoet gebak en snoepgoed komt kijken als bij Sinterklaas. Speculaasjes, pepernoten, taaitaaipoppetjes, chocoladeletters, marsepein, borstplaat, gevuld speculaas of een banketstaaf: de keuze is reuze. Om alvast in de stemming te komen voor het ‘heerlijke avondje’ maakte ik een simpele boterkoek met speculaaskruiden en amandelen.

Wat heb je ervoor nodig?
250 gram bloem
200 gram boter
225 gram suiker
1 ei
 (+ 1 extra voor het bestrijken)
1,5 eetlepel speculaaskruiden
Een handje blanke amandelen om te garneren

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de boter en de suiker in een kom tot een luchtig mengsel.

Voeg het ei toe en mix dit kort mee.

Voeg tot slot de bloem en de speculaaskruiden toe en meng dit er goed doorheen.

Vet een boterkoekvorm in met een beetje boter. Gebruik liever geen springvorm, omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Druk het deeg in de vorm en strijk het glad met de bolle kant van een lepel. Zorg ervoor dat de boterkoek overal even dik is.

Klop het andere eitje los met een garde en gebruik de helft hiervan om de koek mee te bestrijken. Trek met een vork mooie lijntjes over de bovenkant van de boterkoek en druk de amandelen in het deeg.

Schuif de boterkoek in de oven en bak ‘m in 25 tot 30 minuten gaar en mooi goudbruin.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie