Boeuf Bourguignon (met een bladerdeegdakje)

Boeuf bourguignon met een bladerdeegdakje

Boeuf Bourguignon is een heerlijke Franse stoofschotel. Elke lokale streek in Frankrijk gebruikt zijn eigen lokale wijn voor dit gerecht. Mijn versie van Boeuf Bourguignon is gebaseerd op het recept van Rachel Khoo, uit haar kookboek Chez Rachel. Super lekker en al een feestje op zich (eet het ook eens met aardappelpuree of stokbrood)! Maar met een knapperig dakje van bladerdeeg wordt het nog lekkerder 🙂

Stoofschotels als Boeuf Bourguignon zijn trouwens ideale gerechten om te serveren tijdens een kerstdiner. Het grote voordeel is namelijk dat je het van te voren kunt maken. Sommigen zeggen dat het vlees er dan zelfs lekker om wordt, omdat de smaken goed kunnen intrekken.

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
750 gram runderlappen, in stukjes gesneden
1,5 eetlepel bloem
150 gram gerookte spekreepjes
10 sjalotjes, zeer grof gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 laurierblaadje
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
3 kruidnagels
Zwarte peper
Een snufje suiker
1 eetlepel tomatenpuree
250 ml rode wijn
250 ml water
10 kastanjechampignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
2 eetlepels gesneden verse peterselie
Zout (naar smaak)
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 150 graden.

Bestuif de stukjes runderlap met de bloem.

Verhit wat boter in een ruime (ovenvaste!) braadpan en bak hierin de stukjes vlees op hoog vuur rondom bruin.

Haal het vlees uit de pan en bak in het overgebleven vocht de spekreepjes, de sjalotjes, de knoflook, het laurierblaadje, de takjes tijm en rozemarijn, de kruidnagels en (naar smaak) zwarte peper aan.

Doe het vlees terug in de pan en voeg het snufje suiker en de eetlepel tomatenpuree toe. Bak dit kort mee, en roer goed door.

Voeg de wijn en het water toe en roer even goed door.

Dek de pan af met een deksel en zet de pan 2,5 uur in voorverwarmde oven. Heb je geen ovenvaste braadpan, of geen oven waar een braadpan in past, laat de Boeuf Bourguignon dan 2,5 uur op zacht vuur pruttelen.

Voeg na 2,5 uur de in plakjes gesneden kastanjechampignons, de eetlepels verse peterselie en (naar smaak) zout toe en verwarm dit nog een half uur mee.

Haal de pan uit de oven en verwarm de oven naar 200 graden.

Vet vier kleine ovenschaaltjes in en verdeel het stoofmengsel over de schaaltjes. Doe de schaaltjes niet te vol, anders gaan ze straks overlopen door de hitte.

Snijd de plakjes bladerdeeg op maat en leg deze op de schaaltjes.

Steek uit het overige plakje bladerdeeg vier sterren en plak de sterren met het geklutste ei op het bladerdeeg.

Bestrijk de rest van het bladerdeeg met het overige ei.

Prik in alle vier de bladerdeegdakjes een gaatje, zodat de warmte en de lucht eruit kan.

Zet de schoteltjes voor ongeveer 15 minuten in de warme oven, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Serveer de Boeuf Bourguignon met aardappelpuree of pommes duchesse voor een compleet hoofdgerecht.

Tip: wil je de Boeuf Bourguignon al een dag of enkele dagen van tevoren maken? Bewaar de Boeuf Bourguignon afgedekt in de koelkast. Op de dag van je kerstdiner verdeel je het stoofmengsel over de vier ovenschaaltjes, bedek je de schaaltjes met het bladerdeeg en zet je de schaaltjes afgedekt in de koelkast tot ze de oven in kunnen. Houd er wel rekening mee dat je de schaaltjes in dit geval iets langer in de oven moet zetten, omdat je natuurlijk geen koud vlees wilt serveren. Controleer daarom zo nu en dan of het bladerdeeg niet té bruin worden. Is dat wel het geval, dan kun je de schaaltjes bedekken met aluminiumfolie.

Published by

Geef een reactie