Boerencake

Boerencake

De beste cake bak je zelf. En oh wat ruikt het in huis lekker als je dat doet! Deze keer maakte ik een redelijk eenvoudige boerencake ‘zonder smaakje’. Nou ja, natuurlijk met genoeg smaak, maar zonder chocola, stroopwafel, appel, kaneel of ander lekkers dat je ook in je cake kunt verwerken. De citroenrasp en Griekse yoghurt geven de boerencake een lekkere frisse smaak en zorgen ervoor dat hij niet te droog wordt. En het lekkerst is het om er, als de cake nog een beetje warm is, alvast een plakje vanaf te snoepen. Hmmm!

Wat heb je ervoor nodig?
300 gram patentbloem
300 gram boter + extra boter om in te vetten
1 eetlepel geraspte citroenschil
150 gram kristalsuiker
150 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
5 eieren (maat M)
50 gram Griekse yoghurt

Hoe bereid je het?
Verwarm de oven voor op 160°C.

Zeef de bloem boven een kom of schaal.

Sla de boter in een ruime kom zacht.

Roer het citroenrasp door de kristalsuiker en meng deze samen met de basterdsuiker en vanillesuiker door de boter. Blijf kloppen tot er een zachte en romige lichtgele crème ontstaat.

Verwarm de eieren, al kloppend met een garde, au bain-marie. Doe hiervoor heet water uit de kraan in een pan en zet hier de kom op. Dit geeft genoeg warmte.

Voeg het eimengsel beetje bij beetje al kloppend toe aan het boter-suikermengsel. Voeg de volgende scheut ei pas toe als de vorige scheut geheel is opgenomen. Om schiften te voorkomen kun je halverwege al een beetje bloem toevoegen.

Spatel (de rest van) de bloem en een snuf zout voorzichtig door het cakebeslag. Schep tot slot de yoghurt luchtig door het beslag.

Vet het cakeblik goed 
in met wat zachte boter. Vul het cakeblik tot ongeveer 2 centimeter onder de rand met het beslag. Bak de cake in het midden van de oven in 60 tot 70 minuten gaar en goudbruin.

Zet de cake meteen na het bakken voorzichtig op een rooster. Als je de cake in het bakblik laat zitten tijdens het afkoelen, plakt hij namelijk sneller aan het bakblik vast en krijg je de cake er dus minder gemakkelijk uit.

Sharing is caring!

Published by

One thought on “Boerencake

Geef een reactie