Ajam pangang

Babi pangang bij de Chinees halen? Of een pakje van Conimex of een ander merk gebruiken? Nee hoor, gewoon zelf maken, van begin tot eind! In dit geval maakte ik ajam pangang, kip in zoetzure saus. Dit gerecht wordt gemaakt met dezelfde saus als babi pangang, maar wordt dan dus niet met varkenshaas gemaakt maar met kipfilet of kippendijfilet. Homemade ajam pangang is heel gemakkelijk te maken (ja, ondanks de vrij lange lijst ingrediënten!) en bijna nog lekkerder dan van de Chinees!

Wat heb je ervoor nodig (4 personen)?
Voor het vlees
500 gram kipfilet of kippendijfilet, in stukken of repen gesneden
2 eetlepels ketjap
1 theelepel gemberpoeder
1 teentje knoflook, fijn gesneden
3 eetlepels olijfolie
Peper

Voor de saus
1 ui, grof gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gesnipperd
1 rode paprika, in grove stukken gesneden
1 blikje tomatenpuree van 70 gram
1 theelepel gemberpoeder
1 kleine theelepel sambal
 (of een grote theelepel, als je van lekker pittig houdt)
2 eetlepels natuurazijn
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
250 ml kippenbouillon
 (van een halve tablet)
1 theelepel maïzena
1 eetlepel water

Hoe bereid je het?
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom en voeg de gesneden kip toe. Laat de marinade in ongeveer 1,5 uur goed in de kip trekken.

Verhit een grote koekenpan en bak hierin de kip langzaam gaar en mooi lichtbruin.

Verhit ondertussen ook wat olijfolie in een wok en fruit vervolgens het uitje en het teentje knoflook aan.

Voeg de paprika toe en bak even mee.

Voeg de tomatenpuree toe, roer even goed door en laat even kort pruttelen.

Voeg nu de gemberpoeder, de sambal, de natuurazijn, de ketjap, de basterdsuiker en de kippenbouillon toe. Breng dit aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zacht doorpruttelen.

Meng de maïzena met het water in een kommetje. Voeg dit mengsel toe aan de saus en roer goed door. Door de maïzena bindt de saus iets meer.

Voeg als laatste de kip toe en verwarm dit nog even mee met de saus.

Serveer de ajam pangang met witte rijst of nasi.

Published by

Geef een reactie