8 handige tips om tijd te besparen in de keuken

Ondanks dat ik gek ben op koken, heb ik ook niet altijd zin om uren in de keuken te staan. Absoluut, soms ben ik wel eens een middagje aan het bakken, braden en koken, maar over het algemeen ga ik voor lekkere recepten die snel op tafel staan. Zeker op een doordeweekse dag, na een drukke dag werken. Hoe maak je dan in een mum van tijd toch een goede en gezonde maaltijd klaar? Ik zette 8 tips om tijd te besparen voor je op een rijtje.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Was en snijd je groentes en kook je rijst en pasta vooruit. Gesneden groente en gekookte granen (mits luchtdicht verpakt) blijven in de koelkast maximaal drie dagen goed.

2. Kook je water voor
Ga je pasta, rijst, aardappels of groenten koken? Kook het water voor in de waterkoker en zet daarna de pan met het gekookte water op het vuur. Dit scheelt je zo een minuutje of tien wachten tot het water kookt.

3. Kies iets vaker voor ovengerechten
Ik ben fan van gerechten uit de oven. Niet alleen omdat ik het heel lekker vind, maar vooral ook omdat ik in de tussentijd allerlei andere dingen kan gaan doen. Je hoeft het gerecht alleen maar voor te bereiden, en dat kan met de meeste gerechten ook prima de avond ervoor. Bespaart je na je werk toch al gauw een half uurtje.

4. Zorg voor scherpe messen
Een scherp mes maakt het koken stukken makkelijker. Laat goede messen daarom regelmatig slijpen, dat maakt het snijden lichter en dus ook sneller.

5. Kies wat fijne keukenhulpjes
Een klein hakmolentje is altijd fijn om in huis te hebben. Scheelt je heel wat tranen tijdens het uien snijden en een klassieke pesto is in een handomdraai gemaakt. Maar ook een scherpe dunschiller en een knoflookpers zijn handig en kunnen je veel tijd besparen.

6. Ga systematisch te werk
Bij pastasaus of soep hoef je niet éérst alle groenten te snijden en dan pas te beginnen met bakken. Je kunt heel wat tijd besparen door systematisch te werk te gaan. Begin met de uien en fruit deze aan terwijl je de hardere groenten snijdt, zoals wortels. Voeg elke groente die je gesneden hebt meteen toe en roer af en toe. Eindig met zachte groenten, zoals courgettes. Als je alle groenten gesneden hebt, is je saus bijna klaar.

6. Maak af en toe dubbele porties
Staat er een stoofpotje, curry of pastasaus op het menu? Maak dan een dubbele portie en doe wat je overhoudt in de diepvries. Zo heb je op extra drukke dagen altijd een gezonde maaltijd in je diepvries zitten, die je alleen nog maar op hoeft te warmen.

7. Richt je keuken logisch in
Zorg dat alles wat je veel gebruikt centraal in de keuken staat, denk aan de messen, snijplanken, servies, pannen, zout en peper en gedroogde kruiden. Welke producten gebruik je vaak? Houd die binnen handbereik. Ga wanneer je kookt eens na voor welke dingen je ver moet lopen en of dit ook logischer kan.

8. Houd je keuken schoon
Pannen, een vergiet, een maatbeker, bestek: alles wat ik niet meer gebruik zet ik meteen in de vaatwasser. Als je tijdens het koken je keuken al netjes houdt, sta je na het koken (en eten) minder lang op te ruimen.

Sharing is caring!

Published by

Geef een reactie